Любопитно Мода

Откъде започва модата на брошките?

Днес ще говорим за брошката.До вчера – забравен някъде ретро аксесоар, днес – най-търсеното украшение за сезона. А, както се очертава, и за 2021-2022. Дълго време се смяташе, че това е специфичен, взискателен, остарял аксесоар. И, сякаш, без особено значение. Но времената се менят. Модата е циклична и новото старо се завръща. Брошките не правят изключение. През 2019 година позицията им драстично се промени. Те се превърнаха в мобилни бижута, които позволяват да променяме визията си, прескачайки от един елемент в гардероба, на друг.

Научихме за актуалната мода на брошките от модните подиуми на Париж, Лондон и Милано. Интересно е, че в Източна Европа тенденцията се наложи много по-бързо, отколкото на Запад. Модните експерти считат, че това се дължи на по-големия брой ръкоделци, живеещи в източноевропейските държави. Далеч не всеки може да си позволи маркова брошка. А занаятчийските бижута, следващи световните модни тенденции, са не по-малко красиви, оригинални, нестандартни, а и са достъпни.

Като цяло, брошката, която днес познаваме е еволюция на аксесоарите, използвани като закрепващ елемент в гардероба. Условно модерната брошка се е появила през 17-ти век, но е имала своите предшественици, които са я наподобявали. А началото датира в двора на крал Луи XIII, където брошките са имали свой таен език.

Днес е допустимо най-разнообразно носене на брошки и пинчета. И не само това. Дизайнери и стилисти настояват за щури комбинации с други бижута. Ако имате смелостта – може да опитате. Вие решавате дали ще се впишете в рамката, създадена от великата Коко Шанел /само една, стилна брошка/ или ще експериментирате по последни модни тенденции ,или според своите творчески приумици. Важното е да сте впечатляващи, да подчертаете своя стил.

Какви брошки диктува модата днес? С формата на цветя, на животни, птици, морски обитатели. Изработени от различни материали. Достъпни масово са брошките от кристали, седеф и камъни, както и пинчетата, които все повече набират скорост. И нищо казано няма да отмени актуалността на минималистичните брошки и ювелирната геометрия.

Подобни публикации

Агент от ФБР споделя своя опит за човешкото поведение

admin

5 типа ризи, които всеки мъж трябва да притежава

admin

Букет от 101 рози: символ на любов и романтика

redactort