Любопитно

Еко възможности при приборите за хранене

С грижа за природата все повече хора търсят възможности за избягване на стандартните пластмасови прибори за еднократна употреба. Какви са алтернативите на пазара ще разгледаме в следващите редове:

Метални прибори за хранене

Тук смело може да си представите любимите комплекти за къмпинг като част от аксесоарите на работното място или в дамската чанта/раница. Металните прибори са удобни, защото са сгъваеми. Често включват комбинация от вилица, нож, лъжица. Някои разполагат дори с малка лъжичка за разбъркване на кафе и клечка за зъби. Често пъти за допълнително удобство са в самостоятелно калъфче. Ако нямате наблизо течаща вода за почистването им, спокойно може да ги забършете с чиста салфетка или мокра кърпичка. Предимството им е, че закупени веднъж, могат да ви служат дълги години. Удобни и практични, няма опасност да се счупят по време на хранене и спокойно може да нарежете всичко в чинията.

Дървени прибори за хранене

Това е интересна алтернатива, която все повече грабва вниманието на потребителите със своята актуалност. Дървените прибори за хранене могат да бъдат вариант, когато сте неподготвени. Предимството им е, че се разграждат значително по-бързо от всичко останало. Дори и изхвърлени в природата няма да оставят замърсяване след себе си. Основен недостатък е попиването на миризми. Ако искате да опитате повече от едно ястие без да се смесват отделните вкусове, препоръчително е за всяка храна да ползвате различен прибор.

Алтернативна рециклируема и компостируема пластмаса

Това е интересна нова технология, при която се ползва картофено нишесте или друг тип натурални материали. След изработката приборите по никакъв начин не отстъпват на стандартните еднократни пластмасови прибори за хранене. Положителното е, че могат да се рециклират и са компостируеми. Въпреки всичко повечето не могат да се разградят в домашен компостер и затова трябва да отидат в жълтия контейнер за разделно събиране. Голяма част от заведенията ги използват при храна за дома, защото разликата е недоловима на пръв поглед, но са по-екологични. Остриетата режат и са относително твърди и много лесни за употреба.

Ядливи прибори за хранене

Тази технология е относително непопулярна в България за момента. Това са прибори за хранене изработени от пресовани зърнени култури. Най-лесно е да се опише като по-твърда вафлена фунийка във формата на вилица, нож или лъжица. Разграждат се бързо, могат да се използват и в домашен компостер. Недостатъкът е че за момента се намират трудно и все още са значително по-скъпи.

Подобни публикации

Татуировки: пикантни истини за младите хора

admin

Храните ли се шумно? :)

admin

Ествестеният паркет и всичко, което трябва да знаете за него

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .