Култура Полезно

Как се празнува Великден?

Как се празнува Великден?

rs7771_thinkstockphotos-871863678-low

Тъй като шоколадовите яйца, зайчетата и други лакомства започват да пълнят рафтовете на супермаркетите, може лесно да се забрави произхода на Великденските тържества. За разлика от Коледните празници, Великденските празнични дати се променят ежегодно. Великден винаги с пада в неделя, като започва с “Велики петък”. Великден може да се падне още на 22 март, но може да бъде и до 25 април. Нека разгледахе историята на този празник и Великденските традиции такива, каквито са се развили през годините.

История

jesusВеликден е основният празник на християнската църковна календарна година, който чества възкресението на Исус Христос на третия ден след Неговото разпятие. Точният произход на този религиозен празник е неизвестен, но някои твърдят, че думата “Великден” произлиза от Еостре, тевтонска богиня на пролетта и плодородието. Великден е целият сезон на християнската църковна година, а не само един празник; 40-дневният период, водещ до Великденската неделя, е известен като Великденски Пост и е време на размисъл и покаяние. На този празник според Библията е задължително всеки християнин да отиде на черква. Пали се свещ от огън, донесен специално от Ватикана и със запалената свещ се обикаля Църквата, след което огъня се пази до дома.

Традиции

easter kerala holiday packagesМного християни по цял свят празнуват Великден със специални църковни служби, музика, свещи, цветя и звънене на църковни камбани. В допълнение към религиозното значение на Великден, то има и традиционна страна. В христианските държави е прието хората да си подаряват боядисани яйца. Също така популярни са състезанията за най-здрави или най-добре изрисувани сварени яйца. След като хората боядисват и декорират твърдо сварени яйца сравняват здравината и издръжливостта им с яйцата на други хора и за победител се приема този, чието яйце остава цяло.

Храна

images (2)Храната е голяма част от Великденските тържества, където семейството и приятелите се събират за Великденския обяд. Най-традиционното ястие е печено агнешко, което често е последвано от козунак, наред с много боядисани яйца. Трапезите на този празник са  пълни с пролетни цветя като нарциси, бели лилии и лалета, а жълтото и златистото често се използват в декорацията.

Подобни публикации

Творческите занимания развиват важни умения при децата

admin

Когато не сте преценили на къде ще падне отрязаното дърво :)

admin

Какво се случва с пръстите ни, когато ги изпукваме (ВИДЕО)

admin