Култура

ВИА ТЕАТЪР – Виртуалната Сцена-портал

Работата по изграждането на платформата „Виртуални иннтерактивни изкуства“ на ВИА Театър напредва към своето успешно завъшване. Предстои нейният „тест-драйв“ и официално пускане в експлоатация.

Виртуалната Портал-сцена е продължение на „Виртуална интерактивна  куклена сцена“, която се откри през 2021 година с премиерното заглавие на хибридния спектакъл „Сенките на нашите души“. Тогава в него взеха участие студенти от НАТФИЗ (ТД-ПМ клас проф. В.Велев) и незрящи актьори от Невиждан театър.

 

Настоящият проект е втората работна фаза на ВИА Театър от развитието на концепцията ВИРТУАЛНА СЦЕНА на ИНТЕРАКТИВНОТО ЗРЕЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕО.

 

Основната задача е изграждането на Виртуална интерактивна сцена, предназначена за свободни артисти и независими творчески организации от всчики сфери на изкуството и културата, творческите индустрии и социално ангажираните изкуства, за да подпомогне тяхната дейност, представяне на съдържание, промотиране, познаваемост, изграждане на собсвено  творческо лице.
„Да събере „под един покрив“ творците, които се занимават с широкоспектърно изкуство и тези със социална насоченост, както и творци с увреждания и специални потребности има и допълнителен смисъл. Обитаването на едно виртуално пространство би могло да увеличи шансовете за „пресечни точки“ между тях в творческо отношение.“ – коментира проф. Велев.

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Проектът „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Тайната на некропола във Варна

admin

Етнически и културни аспекти на Горна Джумая ( Благоевград) след 1878

admin

Легендарният сериал по телевизия FOX ,,Бягство от затвора‘‘ празнува своя 12-ти рожден ден

redactort