Кредити

Какво представлява кредитната история

В случай, че се чудите защо ви е отказан кредит или ви се отпуска такъв, но с много по-висока лихва, то отговора може да е в лошата ви кредитна история.

Кредитната история представлява пълната информация за това къде  сте кандидатствали за кредит, какви кредити сте получавали, как сте ги обслужвали и изплащали, дали имате просрочени плащания и дали сте поръчител. Това са данни от банки, организации за микрофинансиране и институции за потребителски кредити.

Ако човек не е взел кредит, не е действал като поръчител, той има нулева кредитна история. Ако е тегли кредити и те са платени навреме, историята е положителна. Ако има закъснения по плащането, тогава историята е отрицателна.

Колкото по-лоша е кредитната история, толкова по-малко вероятно е банка да одобри кредит. В такъв случай банката може да предложи на клиенти с лоша кредитна история кредит с по-висок лихвен процент.

Също така е важно да знаете, че например застрахователната компания, с която имате сключен договор за застраховка има право да поиска и да направи справка за кредитна ви история. Ако види, че имате забавяне и просрочване, може да повиши цените.

Когато кандидатствате за кредит, банката определя, т. нар. кредитен рейтинг на кредитополучателя въз основа на кредитната му история. В резултат от това колкото по-висок е рейтинга, толкова по-голяма е вероятността човекът да върне получения кредит. Това означава, че банката е по-склонна да отпусне кредит на такъв клиент и при по-ниска лихва.

Накратко, за да получите възможно най-изгоден, трябва да подобрите кредитната си история.

Но имайте предвид, че все пак информацията за вашата кредитна история може да не точна, демек в нея да има грешки. Например, да сте закрили кредитна карта, но банката да не е изпратила информация за това. Тази грешка, следва да се коригира от самата банка, в която е закрита картата.

Що се отнася до кредитите, след като бъдат изплатени, винаги трябва да вземете сертификат/удостоверение от институцията, потвърждаващ връщането на дълга.

Източник: finance5.bg

Подобни публикации

Лихвите по потребителските кредити се вдигат плавно от началото на годината

gri123

Какви са предимствата на бързите кредити, споделят от Кеш Кредит

adminche

Как се класифицират търговските кредити?

admin