Култура

Изменението на климата унищожава най-старите пещерни рисунки в света, направени в Индонезия

Сезонните валежи, съчетани с нарастваща суша, застрашават опазването на пещерното изкуство на остров Сулавеси, твърдят изследователи, ръководени от археолога Джилиан Хънтли в статия, публикувана в сп.Nature. Районът е дом на най-старите известни пещерни рисунки в света.

Антропогенните климатични промени водят до по-чести и тежки епизоди на Ел Ниньо. Циклонът отразява колебанието в системата океан-атмосфера в тропическия Тихи океан, което влияе на метеорологичните условия. Нарастващата суша и мусонните дъждове осигуряват идеални условия за образуването на соли и минерали. Те кристализират във варовиковите пещери, където древните стенописи са оцелели хиляди години.

Влошаването се е ускорило през последните четири десетилетия, тъй като нарастващите емисии на парникови газове от човешки дейности променят климата навсякъде по света, особено в тропиците.

Увеличението на средните глобални температури с 1,5 до 2 градуса по Целзий до края на века – оптимистичният сценарий на учените за глобалното затопляне, би имало сериозни последици за опазването на скалното изкуство.

„Почти всички обекти, в които се помещава праисторическо изкуство, са силно засегнати от разяждането на варовиковите пещерни стени и таванни повърхности, които представляват„ платното“ на художниците“, пишат археолозите.

Кристалните соли, които  се образуват по скалите се разширяват и свиват, докато средата се нагрява и охлажда, причинявайки напрежение върху стенописните повърхности. Този натиск може да генерира пукнатини или дори да отдели люспи по повърхността – явление, което изследователите наричат ​​ексфолиация.

Запазването на пещерните рисунки е от съществено значение, защото те са едно от най-старите свидетелства за праисторическото изкуство в света. Откритите досега пещери в района са над 300 и всяка година се разкриват нови.

Изкуството в тези пещери съперничи по ценност и значимост на пещерното изкуство от ледниковия период в Западна Европа. Изкуството от остров Сулавеси представлява „уникален и незаменим запис на ранната човешка художествена култура“, казват изследователите.

Подобни публикации

Развой на българската църковно-национална борба от 1860 до 1866 година.

admin

Основна схема на масовата комуникация

admin

Цивилизацията на траките

admin