Полезно

Защо да изберем часовник с кварцов механизъм?

Когато избираме часовник, няма как да не се впечатлим от красивите дизайни, голямото разнообразие от модели, които грабват окото и разнообразието от марки, които се конкурират на пазара. Но това достатъчно ли е? Ценителите на тези луксозни аксесоари и професионалистите, които работят в сферата на часовникарството със сигурност ще ви отговорят еднозначно и категорично – не. Има още редица фактори, които влияят на нашия избор и би било добре да вземем под внимание. Несъмнено, единият от тях е цената, а следващия – механизмът на работа.

Часовниците общо (имайте предвид не само ръчните, но също така стенните, автомобилните и т.н.) имат няколко различни механизма на работа. Те са: кварцов (т.е. с батерии), автоматичен (самонавиващ се), механичен (ръчно навиване), соларно захранване, кинетичен и т.нар. Precisionist, създаден сравнително по-скоро, ползвайки за основа отново кварцов механизъм. Но днес няма да изпадаме в подробни и детайлни обяснения относно спецификите на всеки един от механизмите на работа на часовниците, а ще се концентрираме само върху един. И това е кварцовият механизъм.

Както вече споменахме, кварцовият механизъм е онзи, който ние познаваме като нарицателното „с батерии“. Механизмът на всеки часовник е изключително важен, особено ако искате да се радвате на любимия си аксесоар дълго време. Но защо да изберем часовник с кварцов механизъм? Предимствата са няколко и сега ще ви ги разкрием.

Точност – имайки предвид, че часовниците с кварцов механизъм са задвижвани от електричество. Това го прави в пъти по-точен, защото не се задвижва от пружина, която трябва да навивате и съответно може да се отпусне с времето, което ще създаде отклонения в точността на вашия часовник. Електричеството от батерията, с която се задвижва кварцовият часовник, кара кварцовия осцилатор, който е сърцето на вашия часовник, да вибрира по почти 33 хиляди пъти в секунда.

Цена – ако видите красиви и елегантни часовници на достъпна цена, то най-вероятно са механични. Цената на часовниците с кварцов механизъм е значително по-ниска от тази на автоматичните или механични аксесоари, а същевременно получавате високо качество и елегантен дизайн според вашия вкус, както при всеки друг часовник.

Поддръжка – поради сравнително по-простия механизъм на работа и липсата на пружини за навиване, поддръжката на механичните часовници е доста лесна и проста. Единственото, което се налага да направите веднъж на една или две години, е да смените батерията. Съветваме ви смяната на батериите да се направи от часовникар с цел опазване целостта на вашия часовник.

Устойчивост и издръжливост – Именно заради по-малкото на брой движещи се части в самия механизъм, кварцовите часовници са доста по-издръжливи на удари и изпускане. Ако работите с ръцете си или често се излагате на прах, влага и е възможно да ударите часовника си, най-добре изберете аксесоар с кварцов механизъм.

А вашият часовник какъв е? Ще се радваме да споделите мнението си в коментар под статията.

Подобни публикации

Какъв ламинат да изберем, споделят от CarpetMax

adminche

10-те най-секси професии за мъже според повечето жени

admin

Науката доказа, че вярата променя генетичния код на тялото и лекува

admin