България Полезно

Как да се спасим от жегата в Пловдив?

как да се охладим

Макар климатиците да са сравнително скорошно измислен уред, хората са се опитвали да се справят с жегата в продължение на години. Тоест борбата да не ни е прекалено горещо не е нова. Заради това, не се и изненадвайте, че има безброй начини да се охладите дори и ако сте в помещение без климатик. Събрахме на едно място няколко начина с които ще можете да запазите ниска телесната си температура и ще се насладите на горещите дни, така че може на зима отново да ви липсват.

Как да разхладим помещението в което се намираме?

Независимо дали това е собственият ни дом или офис в Пловдив, можем да следваме няколко простички правила, които да ни разхладят бързо. Ако имате вентилатор, но той не ви стига, насочете го да духа в някое мокро парче плат. По този начин ще разхвърля капките вода из цялото помещение. Усещането не е неприятно, дори и да ви опръска леко. Мокрете плата на равни периоди от време, защото ако е много горещо ще изсъхва много бързо. Друга много идея как да охладите помещението, е да сложите бутилка с ледена вода пред вентилатора. Освен това можете да пръскате от време на време с пулвелизатор, като ако добавите капки лавандула или мента етерични масла, то тогава ще усетите истинска разлика. Тези масла дават усещането за хладнина. Сами виждате, че и без климатици можете да смъкнете температурата в едно помещение.

Кои са уредите вкъщи, които повишават топлината?

Кухненската печка може рязко да влоши ситуацията с горещината. Ако си търсите оправдание да пропуснете готвенето, жегата е вашето спасение. Пускането на фурната или котлоните може да вдигне градусите с 2, 3 и е добре да го избягвате. От друга страна, най-вероятно и няма да сте много гладни, когато ви е горещо, така че една салата е добър заместител на сготвеното. Друг уред, който едва ли сте си давали сметка, че повишава температурата в стаята, са крушките. Заменете ги за енергоспестяващи и не само ще сте в защита на природата, ще намалите разходите за електроенергия, ами и няма да увеличавате жегата в стаята.

Изключете компютъра

Компютрите макар и умни са все пак машини. Макар и да имат охладителни системи, те не могат да поддържат ниска температура, а през лятото, това може да е голям дискоморт. Забравете за всички килими и пухкави постелки, махнете ги или ги сменете с бамбукови такива. Освен това сложете копринени или ленени чаршафи за да можете да спите спокойно. Хубаво е да сложите навеси над прозорците, на всички освен на северните. Навесът ще прави сянка и ще дръпне температурата с 1, 2 градуса. Освен това не дръжте през целият ден прозорците отворени, защото по обед ще стане нетърпимо. Проветряването, точно както и поливането на цветята трябва да става рано сутрин, когато още не е напекло и вечер, когато слънцето се е прибрало.

Как да спим по-лесно по време на летните жеги в Пловдив?

Има няколко начина, които да направят сънят ни не кошмар, а приятна почивка. Водните легла, примерно, задържат по-ниска температура и са доста удобни за спане. Възглавницата си може да я сложите в някоя чантичка и да я бутнете в хладилника да се изстуди малко. Ако това ви се струва твърде екстремно, просто дръжте завивките в по-сенчеста част от дома си, за да са хладни, когато ги разстелите. Естествено, добре е и да не

Колко вода трябва да пием?

Този въпрос винаги е занимавал спортуващите хора, а посред жегите и всички останали. Макар да са ни нужни около 2 литра на ден, когато тялото ни се бори с жегите, това количество рязко нараства. Хубаво е да пиете поне по 300 милилитра на час, което ще рече една малка бутилка вода на 2 часа. Една голяма чаша за кафе е 220 мл., тоест тя няма да ви е достатъчна. Освен да я пием водата можем да я използваме и за охлаждане. Намокрете си тениската, сложете мокра кърпа на врата си, намокрете си лицето, китките, намокрете косата си и я оставете да изсъхне сама. Всичко това ще поднесе на организма ви хладнина. Можете дори да сложите на врата си кубчета лед, обаче внимавайте да не настинете, така че не ги дръжте много дълго време. Крайниците ни обикновено са сигналните места, които излъчват топлина, така че ако намерите начин как да смъкнете тяхната температура, това ще се предаде на цялото ви тяло. Ако носите дълга рокля или пола, можете спокойно да топнете краищата ѝ в студена вода. Така водата ще започне да се изпарява нагоре и ще ви охлажда за по-дълъг период.

Лятната мода не е само име на колекция

Какви дрехи да облечем, за да ни е по-хладно? Ако сте почитатели на разхождането голи, можете да се възползвате от това вкъщи. Освен това, нощем можете да сгънете прилежно пижамите и да ги приберете да чакат зимата. Дори и да не мислите, че това е особено удачно, почти няма дрехи, които да заменят разхлаждащата способност на голотата. Ако обаче трябва да излизате някъде, избирайте естествени материи като лен и коприна, забравете за изкуствените топове и панталони. Предпочетете широките светли дрехи, пред тесните тъмни такива. Широките дрехи правят вятър и хората, които живеят в пустините го знаят това.

Традиционните методи са най-ефективни

Стойте в помещения с климатици, когато това е възможно. Не е нужно да правите зима в стаята, но можете да поддържате една нормална ниска температура. Имайте предвид, че колкото на по-студено нагласяте климатика, толкова по-дълго после тялото ви ще се наглася към външната температура. В Пловдив, климатиците почти винаги са нагласени на 24-25 градуса. Tемпературата през летните дни навън стига рекорди и е нужно хората да могат лесно да се нагодят, когато излязат. Добър магазин за климатици е Кием Клима официален представител на Daikin за гр. Пловдив.

Като изключим климатиците като традиционен метод на охлаждане има още няколко, които много добре могат да разхладят. От малки знаем, че топлият въздух е по-лек и отива нагоре, докато студеният е по-тежък и пада надолу. Ако легнете на пода, там ще е с градус, два по-хладно, ако пък подовете са от плочки, то тогава ще изпитате истинска нирвана. Пренесете се на приземен етаж или направо в мазето. Земята си държи температура под 20 градуса независимо слънцето колкото грее, така че всички приземни етажи са в пъти по-хладни от горните. Когато пък излизате, стойте на сянка и изобщо отлагайте ангажиментите между 11 часа и 5 следобед. Яжте много плодове и пийте много сокове, добавете сладолед в менюто си и краставица. Добавете и люти храни, които ще ви накарат да се изпотите и да се охладите.

 

Подобни публикации

Алкохолът ви помага да говорите по-добре чужд език

admin

Психолозите съветват: Изразете мнението си настойчиво, но не агресивно

admin

Идеи за актуален подарък

redactort
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .