Полезно

Видове болкоуспокояващи лекарства

Лекарства за облекчаване на болката: какви са възможностите?

Има много различни видове болка и много различни болкоуспокояващи лекарства за облекчаване на болката. Това е общ преглед, който ще ви помогне да разберете кое може да е най-ефективното и подходящо лекарство за облекчаване на болката за вас.

 

Краткосрочна болка

Болката може да бъде краткосрочна, когато обхваща част от тялото и времето, за което се лекува е кратко. Този вид болка обикновено изчезва в рамките на 3 месеца или по-малко. Обикновено лекарствата за краткотрайна болка могат да се закупят без рецепта от аптеката или супермаркета.

 

Дългосрочна или хронична болка

Болката, която продължава повече от 3 месеца, се счита за дългосрочна, постоянна или „хронична“ болка. Използването на лекарства за краткосрочна болка за по-дълъг период може да бъде опасно. Дългосрочната болка често има различни причини от краткосрочната болка и се нуждае от различно лечение. Ако болката продължава, важно е да се обърнете към Вашия лекар.

 

Лекарства за облекчаване на краткотрайна болка

Активните съставки са това, което кара лекарствата да действат. Много лекарства за болка имат една и съща активна съставка, но различни търговски марки. Познаването на активните съставки във вашите лекарства е важно, за да не приемате твърде много от един вид лекарства. Активните съставки в общите лекарства за болка включват:

  • парацетамол (търговските наименования включват: Panadol, Herron Paracetamol, Hedanol)
  • аспирин (търговските наименования включват: Disprin, Aspro, Solprin)
  • ибупрофен (търговските наименования включват: Nurofen, Advil, Hedafen)
  • диклофенак (търговските наименования включват: Voltaren)
  • Всички тези лекарства без рецепта могат да се използват за леко до умерено облекчаване на болката, като главоболие и периодична болка. Парацетамол, аспирин и ибупрофен също могат да намалят температурата. Аспиринът, ибупрофенът и диклофенакът са членове на клас лекарства, наречени „нестероидни противовъзпалителни лекарства“, които могат да се използват за намаляване на възпалението или подуването (при състояния като артрит и наранявания на мускулите и костите).

За по-силна болка може да бъде подходяща комбинация от парацетамол и ибупрофен (търговски марки: Nuromol, Maxigesic).

Изброените по-горе лекарства срещу болка обикновено се използват за облекчаване на краткосрочна болка. Те също често се комбинират с други активни съставки в лекарства за лечение на състояния, различни от болка, като настинка и грип. Може да бъде опасно приемането на тези активни съставки (в едно лекарство или в няколко различни лекарства) за дълъг период от време или в дози, по-високи от препоръчаните.

 

Промени в наличността на кодеин

От 1 февруари 2018 г. кодеинът вече не се предлага без рецепта. По-рано продаван в комбинация с други лекарства като парацетамол, ибупрофен или аспирин за облекчаване на болката и кашлицата, кодеинът в тези комбинации има малка полза. Кодеинът може да бъде закупен само по лекарско предписание, за да предпази широката общественост от рисковете от злоупотреба с нещо.

Научете повече за вашите лекарства

Говорете със здравните си специалисти за облекчаване на болката.

Вашият лекар или фармацевт може да ви помогне да вземете решение за най-доброто лекарство за болка за вас. Те могат да ви помогнат да разберете:

  • марката и активните съставки;
  • как да приемате лекарството;
  • очакваните ползи от лекарството;
  • възможните нежелани реакции на лекарството;
  • други възможности за лечение.

Информацията за потребителите, често намираща се върху опаковката или кутията с лекарства, е предназначена да ви информира за характеристиките на съответното лекарство.

Подобни публикации

Какво представлява еквивалентно ниво на шум? Полезна информация

admin

Kак се връзва родопска кърпа

admin

Класическата чанта на Коко Шанел

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .