Култура

ВИА ВЪЗСТАНОВЯВА ИЗЛЪЧВАНИЯТА НА СПЕКТАКЪЛА “СТОЙНОСТТА НА ЖИВОТА”

На 19 май 2023 Новата Сцена-портал  “Виртуални интерактивни изкуства” възстановява излъчванията на спектакъла “Стойността на живота”, чиято премиера бе през 2022 година на рабработената по проект на НФК Виртуална интерактивна Куклена сцена.

“Стойността на живота – лекция по позитивна психология, авторски спектакъл на проф. д-р Велимир Велев, е мултижанров и мултидисциплинарен спектакъл, съчетаващ принципите на Site-Specific Theatre, Devised Theatre, Импро театър, Класически психологически театър, документалната драма (Dоcudrama), приложния театър (Форум театър, Плейбек театър и т.н.), комедия дел’Арте – импро техники, Live cinema, ТВ риалити, телевизионния театър (от зората на телевизията).

Това е интерактивен спектакъл в хибридна (реално-виртуална) среда. Актьорите играят сред зрителите на публично място – бар, където те самите са в естествената си роля на посетители. В хода на действието, те импровизират с темата и подтемите на всеки персонаж в нея, като експериментират с активното въвличане на публиката в проблематиката на представлението. Спектакълът се излъчва на живо в интернет платформата на ВИА Театър (Виртуален интерактивен театър) и е интерактивен и по отношение на зрителя онлайн.
Тази реализация е практически фрагмент от “Теория на интерактивното зрелище на бъдещето” на проф. д-р Велимир Велев.Проектът представлява Интерактивен хибриден театър, съчетаващ принципите на интерактивността със средствата на следните сценични и екранни изкуства:
– Site-Specific Theatre;
– Devised Theatre;
– Импро театър;
– Класическия психологически театър;
– Документалната драма (Dоcudrama);
– Приложен театър;
– Комедия дел’Арте имровизационни техники
– Live cinema;
– ТВ риалити;
– Телевизионен театър.
В проекта, като бенефициенти по Програма ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ участват:
Анна Димитрова
Бехие Ахмед
Верка Захариева
Лазар Панев
Николай Шопов
Поли Петрова
Росица Атанасова
Проектът “Стойността на живота” се реализира с подкрепата на НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА – Програма ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ 2020

 

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Тя се изпълнява по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура”, по Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.

Подобни публикации

Преход между традиция и модерност

admin

Изящното тракийско съкровище пристигна в Бургас

admin

СЦЕНА-ПОРТАЛ ВИА ПРЕДСТАВЯ СПЕКТАКЪЛА “СТОЙНОСТТА НА ЖИВОТА”

admin1