Любопитно Психология

Eмоционална интелигентност и как работи! Смоконтрол, самоопознаване, мотивация и емпатия.

Обикновено се приема ,че емоционална интелигентност (ЕИ) се състои от пет компонента или пет сфери на компетентност:

 • самоконтрол – способност да управлявате и контролирате собственото си емоционално състояние
 • самопознание – познаването на себе си и емоциите си какво ви казват те
 • мотивация – способността да направлявате емоциите си с цел постигане на целите си
 • емпатия – възможноста за откриване и определяне на емоциите на другите
 • социални умени – отношението към другите и влиянието върху тях.

  Тези компоненти са взаимосвързани по комплексен начин.

  Възможността ни да се представяме ефективно в някои от тези сфери зависи от познанията ни във всяка една от тях. С други думи, всички те имат общ корен.
  Например, управлението на чувствата ни кара да се държим по такъв начин, че да се държим подобаващо (самоконтрол). Хората, които притежават такива качества могат, също така, да откриват и определят
  емоциите на другите (емпатия). Изразът ,,Необходим ти е човек, когото да опознаеш” често се използва като основа, но той е по-скоро базиран на самопознанието и емпатията. Способността да се държим добре с
  останалите означава нашето отношение да бъде по-скоро откровено, отколкото повърхностно (социални умения), е в същност функция от всички останали. И накрая, без самопознание – това, което ни кара да постигнем мотивация, няма как да се включим в играта. Когато става дума за термините, определящи емоционалната интелигентност и описани по-горе, създаваме силното впечатление, че болшинството от тях са свързани с провал при самоконтрола, отколкото с всички останали компоненти на ЕИ. Наистина тези фрази и изрази нямат край – ,, избухвам”, ,,побеснявам”, ,,безпомощен съм”, ,,избиват ми чивиите”,       ,,излизам от кожата си” и много други. Без съмнение може да продължите този списък и сами.

  Такова превъзходство е много повече, отколкото сме очаквали. Но пък
  загубата на самоконтрол всъщност представлява най-явната шокираща изява на отприщени емоции – дали това ще бъде боксьор, който връхлита съдията; футболист, който налита на страничния рефер или така нареченият,,вдъхновител на скандали”, който познаваме от ТВ екрана. Липсата на емпатия може би се приема по-болезнено от индивидуалната гледна точка, но това няма такъв объркващ ефект; що се отнася до липсата на самопознание, колкото и лично да е това, то много често остава незабелязано. Така че самоконтролът е много важен елемент, но да кажем, че емоционалната интелигентност е преди всичко поддържане на сако самоконтрол е последното, което ми идва наум. Ако самоконтролът е най-вече предотвратяване на нервни изблици, водят до негативни и дори разрушителни резултати, тогава емпатията и самопознанието, социалните умения и мотивацията са всъщност конструктивното използване на дадения умения за ежедневно общуване с останалите хора – така че то да бъде позитивно, приятно и ефективно.

Подобни публикации

Бъдете внимателни, когато ходите в Бразилия!

admin

Вижте кои са известните личности, които са имали връзки с мафията!

admin

Къде се намира Градът на Бога във Вселената?

admin