Спорт

Има ли кой да спре Манчестър Сити по пътя към титлата в Англия?

Манчестър Сити

През февруари английското първенство Висша лига ще се поднови след няколко седмици пауза заради международни мачове и двубои от ФА Къп. Още сме в средата на сезона, а битката за титлата в Англия изглежда предрешена – Манчестър Сити е убедителен лидер в първенството и единствено Ливърпул има някакъв минимален шанс да отправи предизвикателство към тима на Пеп Гуардиола. Тимът на Манчестър Юнайтед отдавна е аут от борбата за титлата след много колебливи резултати, докато Челси не успя да задържи нивото от края на миналия сезон и изостава с десет точки от върха и има мач повече от “гражданите”.

Манчестър Сити отвя конкуренцията в Премиър Лийг с много силни резултати през декември и янаури. Серия от победи изкачи “гражданите” на върха в класирането и те имат комфортен аванс от девет точки пред втория Ливърпул. Ман Сити са спечелили 18 от своите 23 срещи през сезона до момента, като имат само две поражения. Със само 14 допуснати гола отборът на Пеп Гуардиола има най-добрата защита във Висшата лига. Ман Сити записа 12 победи в изминалите си 13 срещи в шампионата, като за този период надви сериозни съперници като Ман Юнайтед, Челси, Арсенал и Лестър. Единствената грешна стъпка на тима за този период бе при визитата на Саутхемптън на 22 януари – равенство 1:1. В следващия си мач на 9 февруари срещу Брентфорд отборът на Пеп Гуардиола ще стори всичко възможно да се върне на победния път и да увеличи аванса си на върха в класирането.

Мнозина специалисти очакваха тимът на Челси да бъде конкуренция на Ман Сити в битката за титлата през този сезон. „Сините“ от Лондон спечелиха Шампионска лига през миналата кампания и след серия от добри резултати в края на сезона влезнаха в топ 4 на Висшата лига. През януари Челси загуби директния сблъсък с Ман Сити с 0:1 на “Етихад” и изостана от върха. Освен това отборът на Томас Тухел е направил цели осем равенства през сезона, поради което изглежда аут от битката за титлата още през февруари. Все пак Челси има серия от четири-пет лесни мача в следващите кръгове на Премиър Лийг и ако запише поредица от победи, като в същото време Ман Сити загуби точки в поне два двубоя, то лондончани може да бъдат обратно в играта. При всички случаи Челси ще трябва да подобри представянето си в защита, ако иска да има шансове за титлата. В доста срещи отборът допусна голове в края и загуби лесни точки, така че Томас Тухел трябва да е работил в тази насока по време на паузата.

Ливърпул имаше някои колебания в представянето си, но може да кажем, че остава единствения реален конкурент на Ман Сити за титлата. “Червените” са с мач по-малко и на девет точки зад “небесносините” и все пак до края на сезон 2021/22 има много мачове, които да се изиграят. От голямо значение за шансовете на Ливърпул за титлата ще бъдат мачовете през февруари – двубои с Лестър, Бърнли и Норич. Ако Ливърпул спечели тези три срещи, то може да се доближи до Манчестър Сити и да ги притисне в битката за титлата. Дали обаче „гражданите“ ще допуснат колебания в изявите си предстои да разберем, като Пеп Гуардиола и компания е възможно в края на сезона за втора поредна година да ликуват с шампионската корона в Англия.

Подобни публикации

Адидас презентира своите първи маратонки, които са създадени от роботи

redactort

Най-големите печалби от спортни залози в историята

redactort

Как само симулират футболистите! (МНОГО СМЯХ)

admin