Полезно

Домоуправител – трудно и отговорно

Всеки жилищен блок или сграда по закон трябва да има домоуправител. Неговата задача е да следи правилното протичане на всички функции в сградата, нейната поддръжка и всички неща, касаещи нея и прилежащото й пространство.

Това не се оказва лесна задача, тъй като за тази дейност се изисква време, а също така и особено здрави нерви. Всеизвестен е фактът, че във всяка жилищна кооперация винаги има по някой обитател, който или е голям особняк и прави проблеми на останалите обитатели, или е с леки или по-тежки психически проблеми и заболявания. Тогава избраният домоуправител трябва да намери начин и да се справи с всяка ситуация в името на обитателите, което изобщо не се оказва лесно.

Някои от тези проблемни персони развъждат множество котки в апартаментите си, в общите дворове или даже в самите входове, други пък имат предпочитания към кучета, трети към гълъби. Проблемът е, че всички тези животни, и то в голям брой и на куп, освен че правят мръсотия във входа и в двора с изпражненията си и умирисват навсякъде, пренасят и купища зарази. Понякога самият домоуправител, в съдействието на обитателите, а даже и на полицията, не е в състояние да се справи с тези проблеми.

Домоуправител не се става по личен избор, а след избор от общото събрание на блока. Неговата дейност е на мандат – за година или повече, и общо взето се оказва неблагодарна. Той води всички разходи и приходи от сградата в специални книжа, занимава се с търсенето на оферти от фирми за извършването на евентуални ремонти по сградата, с набирането на хигиенист. И тук отново може да изникне проблем, тъй като има обитатели, които по никакъв повод не желаят да заплащат за хигиенист на входа, и обикновено те са тези, които правят най-много мръсотия.

Имено поради тези причини, никой от собствениците и живущите в дадена сграда не желае да става домоуправител, защото макар и да има закони, на практика не са приложими.

Подобни публикации

Навеси от поликарбонат

admin1

Как се рисува куче?

admin

Парфюм от древността до днес

redactort