Култура

ВИА ТЕАТЪР СТАРТИРА ПОРТАЛ-СЦЕНА ЗА ВИРТУАЛНИ ИННТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА.

Работата по изграждането на платформата „Виртуални иннтерактивни изкуства“ на ВИА Театър е към своя край. Предстои нейният „тест-драйв“ и официално пускане в експлоатация.

Настоящият проект е втората работна фаза на ВИА Театър от развитието на концепцията ВИРТУАЛНА СЦЕНА на ИНТЕРАКТИВНОТО ЗРЕЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО.

 

Основната задача е изграждането на Виртуална интерактивна сцена, предназначена за свободни артисти и независими творчески организации от всчики сфери на изкуството и културата, творческите индустрии и социално ангажираните изкуства.

 

Виртуалната Портал-сцена е продължение на „Виртуална интерактивна  куклен сцена“, която се откри през 2021 година с премиерното заглавие на хибридния спектакъл „Сенките на нашите души“. Тогава в него взеха участие студенти от НАТФИЗ (ТД-ПМ клас проф. В.Велев) и незрящи актьори от Невиждан театър.

Тук ВИА Театър има намерение да обедини своите усилия с редица организации в сферата на сценичните изкуства между които са НАТФИЗ, Културрен портал TEATRALNOW с за осъществяване на съвместна дейност и сътрудничество в сферата на изкуството и образованието представяно в електронна виртуална среда.

 

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Проектът „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА» ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН ДЕН ИЗЛЪЧВА МЕЖДУНАРОДНА ФОЛКЛОРНА АКАДЕМИЯ ЦАРЕВО 2023

admin1

Цивилизацията на траките

admin

„ПРАХ ПРИ ПРАХТА“ ПОД РЕЖИСУРАТА НА САВИНА БЪРЗЕВА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧЕНО НА СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА»

admin1