Култура

ВИА ТЕАТЪР СТАРТИРА ПОРТАЛ-СЦЕНА ЗА ВИРТУАЛНИ ИННТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА.

Работата по изграждането на платформата „Виртуални иннтерактивни изкуства“ на ВИА Театър е към своя край. Предстои нейният „тест-драйв“ и официално пускане в експлоатация.

Настоящият проект е втората работна фаза на ВИА Театър от развитието на концепцията ВИРТУАЛНА СЦЕНА на ИНТЕРАКТИВНОТО ЗРЕЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО.

 

Основната задача е изграждането на Виртуална интерактивна сцена, предназначена за свободни артисти и независими творчески организации от всчики сфери на изкуството и културата, творческите индустрии и социално ангажираните изкуства.

 

Виртуалната Портал-сцена е продължение на „Виртуална интерактивна  куклен сцена“, която се откри през 2021 година с премиерното заглавие на хибридния спектакъл „Сенките на нашите души“. Тогава в него взеха участие студенти от НАТФИЗ (ТД-ПМ клас проф. В.Велев) и незрящи актьори от Невиждан театър.

Тук ВИА Театър има намерение да обедини своите усилия с редица организации в сферата на сценичните изкуства между които са НАТФИЗ, Културрен портал TEATRALNOW с за осъществяване на съвместна дейност и сътрудничество в сферата на изкуството и образованието представяно в електронна виртуална среда.

 

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Проектът „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Тракия Понтика и ключовото място Тракологията

admin

ВТОРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦЯ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА» НА СЦЕНА-ПОРТАЛ ВИА

admin1

Енеолитният некропол във Варна (част 1)

admin