Полезно

5 професионални съвета за по-дълъг живот на акумулатора

Издържливост на акуммулатора

Животът на акумулатора на автомобила все пак е ограничен, но до известна степен може да контролирате условията, при които работи.

Една от най-неприятните ситуации сутрин, не само през зимата, е да се окажем в невъзможност да запалим автомобила. Обичайно заподозреният в такъв момент е акумулаторът – изтощен е, или просто е време за смяна. Животът му все пак е ограничен и това рано или късно ще ни сполети, но винаги има какво да направим, за да удължим времето му.

Ето как можем да контролираме условията, при които работи, за да не се налага често да прибягваме до поредната покупка на акумулатор за кола:

  1.     Шофиране на дълги разстояния

Примамлива е идеята да се качим на колата до близкия магазин, а и днес толкова сме свикнали с удобствата, но за да съхраните батерията си, не шофирайте често за кратко. Акумулаторът се зарежда именно от двигателя по време на движение, а при не толкова дълги разстояния той не успява да възстанови изгубената си мощност след стартиране на возилото.

Ако тази практика се повтаря ежедневно, напрежението ще намалява и много бързо ще се озовете в гореописания пример, без да успеете да тръгнете.

  1.     Периодична инспекция

Този професионален съвет е основно за перфекционистите, както и за онези, които имат повод да се съмняват в капацитета на своя акумулатор. Разбира се, ако ви предстои пътуване извън граница, бъдете сигурни, че сте се възползвали от препоръката.

Проверете напрежението на акумулатора и установите ли, че то е под или равно на 12.35 V, вземете незабавни мерки и го заредете.

  1.     Акумулаторът не обича топлината

Разумните собственици на автомобили, които вече са се сдобили с гараж, могат да бъдат спокойни.

За останалите важи правилото да паркират на сянка или по възможност под навес, защото акумулаторът със сигурност не е добре да бъде излаган на високи температури. Това увеличава скоростта на изпаряване на вода от клетките на батерията, вследствие на което намалява и самата й мощност.

  1.     Използвайте колата си

Вече е рядкост някой да притежава автомобил и той да пази с дни паркинга вместо активно да се използва, но имайте предвид, че това наистина не е желателно да се случва. Дори когато не е в режим на работа, устройството се саморазрежда и на следващ етап може да се окаже напълно неефективно.  

Ако се стигне до там, че не сте шофирали за по-дълъг период, вероятно ще се наложи да заредите акумулатора си, или поне направете нужната проверка.

А за да бъдете подготвени следващия път при необходимост от закупуване на нов – посетете оторизирания сайт https://dikar.bg. Разгледайте множеството оферти от най-търсените марки производители. 

Подобни публикации

Как да комбинираме маркови ботуши през зимата

redactort

КАКВО Е ФИТНЕС?

admin

Доверете се на професионален домоуправител

admin1