Анализ Бизнес Технологии

4-те най-важни сили, формиращи бъдещето на световната икономика

Светът се променя по-бързо от всякога с милиарди хора, хипер-свързани помежду си в безпрецедентна глобална мрежа. Тя дава възможност за бързо и безпроблемно разпространение на нови идеи и иновации.

Комбинирайте тази свързаност с бързо променящата се демография, ценности и нагласи, растящата политическа несигурност и експоненциалния напредък в технологиите. Така ще ви стане ясно, че следващото десетилетие ще се превърне в историческа трансформация.

Но къде се пресичат всички тези големи тенденции и как можем да разберем един свят, погълнат от сложност и нюанс? Освен това, как да настроим платната си да се възползват от възможностите, представени от това море на промяната?

Пресечната точка на данните 

Тълкуването на огромни количества данни за начина, по който светът се променя, може да се облага с данъци и за най-блестящите мислители.

Поради тази причина анализиторите използват силата на визуализацията, за да направят информацията по-достъпна. Те трансформират сложните данни в графики, които са едновременно интуитивни и проницателни, което ви позволява да видите тенденциите в цялостната, глобална картина на света от нова перспектива.

В края на краищата науката показва, че 65% от хората възприемат най-добре данните визуално. Затова е добра идея данните да са на език, който всички да могат да разберат и касаят тенденциите, оформящи бизнеса, богатството, технологията и икономиката.

Те представят основните теми, вариращи от изместване на човешката география до безкрайна еволюция на парите. По-долу представяме някои от основните визуализации, които служат като примери, свързани с всяка основна тема.

1. Техническата инвазия.

За по-голямата част от историята на бизнеса водещите световни компании са насочени към индустрията.

Пионери като Хенри Форд и Томас Едисон създават нововъведения във физическото царство, използвайки атоми – те измислят нови начини да реорганизират тези атоми, за да създадат неща като монтажната линия и нажежаемата електрическа крушка. След това компаниите инвестират огромни количества капитал за изграждане на физически заводи, за заплащане на хиляди работници и т.н.

По-голямата част от големите компании (със син цвят) са построени по този начин: IBM, US Steel, General Electric, Walmart и Ford са само малка част от тях.

Но днешната бизнес реалност е много различна. Живеем в един свят на байтове – и за първи път технологиите и търговията се сблъскват по начин, който прави данните далеч по-ценни от физическите и материални обекти.

Най-доброто място да видите това е като проследите пазарните ценности на бизнеса.

Apple остана най-голямата компания за пазарна стойност, повече от удвоявайки стойността си през 2018 г.

Технологичната инвазия използва връзките, мрежовите ефекти, изкуствения интелект и безпрецедентния мащаб за създаване на глобални платформи. Технологичното нашествие вече е поело търговията на дребно и рекламата. Сега силите се фокусират върху здравеопазването, финансите, производството и образованието.

Можем да си зададам въпроса дали атомите някога ще бъдат по-ценни от байтовете?

Интересни факти:

2. Еволюцията на парите.

Парите са едно от най-важните изобретения на човечеството. От кожите от бобър до златните бижута, формата и функцията на парите непрекъснато се променят в хода на историята.

В съвременния свят дефиницията на парите е по-неясна от всякога. Централните банки изибрат да създадат трилиони долари от валутата, изчезнала от финансовата криза – а на флипсайд, всъщност можете да използвате блокчейн технология, за да създадете своя собствена конкурентна крипто валута само с няколко кликвания.

Независимо от това какво представяват парите, някои хора заемат рекордни суми от тях.

Светът вече е натрупал 247 трилиона долара дълг, включително 63 трилиона долара, заети от централните правителства:

Съединените щати заемат най-голям дял от световния дълг, но Япония има най-висок дял на дълга спрямо БВП от 239%

При днешните необичайни парични обстоятелства огромното натоварване на дълга е само една аномалия.

Ето и други примери, които илюстрират еволюцията на парите: Венецуела е хипер обезценила почти цялата си валутна стойност. “Войната срещу парите” бушува по целия свят, а централните банки отпускат пари при отрицателни лихвени проценти (Швеция, Япония, Швейцария и т.н.), а криптовалутите като Bitcoin като цяло са на стойност над 200 милиарда долара.

Как виждаме парите и как това възприятие се развива във времето – е основен фактор, който влияе върху нашето бъдеще.

Интересни факти:

3. Пейзажът на богатството.

Богатството не е в застой и за тези, които искат да се възползват максимално от глобалните възможности, е наложително да се разбере как се променя пейзажът на богатството.

Съвременната гледна точка е изключително динамична и има различни ъгли, в зависимост от това как я гледате: Amazon и Apple са на стойност над 1 трилион долара, Джеф Безос има $ 100 + милиарда щатски долана и настоящият пазар на биткойни е най-големият в съвременната история за последните 10 години.

Ще продължи ли този растеж и откъде ще дойде?

Ето един поглед, базиран на прогнозите на Световната банка:

Китай се очаква да има най-голям процент от глобалния растеж.

Независимо от тези прогнози, има списък спродукти, за които са загрижени ултра богатите – всичко от очакваното завръщане на инфлацията до свят, в който геополитическите “черни лебеди” се срещат все по-често.

Ето защо тези хора са много загрижени за защитата на богатството и такива събития:

Историята показва ефекта на Black Swans, събития, които идват като изненада с големи последствия, които оказват неблагоприятно влияние върху икономиката.

Но пейзажът на богатството не е само за милиардери и компаниите – гиганти – той се променя и по други интересни начини. Например, определението за самото богатство придобива ново значение в наши дни, което води до обвързване с устойчиви инвестиции, вместо да се съсредоточава изцяло върху паричната възвръщаемост.

Как ще изглежда пейзажът на богатството след десетилетие?

Интересни факти:

4. Източни обещания.

Икономическото израстване на Китай е убедителна история с продължение през последните няколко десетилетия.

Да направим брз преглед на възможностите на Източната суперсила. През следващите години тези обещания ще бъдат осъществени в мащаб, който все още ще бъде объркващ за мнозина.

Разбираемо, обхватът на китайското население и икономика все още е доста трудно да се изясни.

Следната карта може да помогне, тъй като тя съчетава двата елемента заедно, за да покаже, че Китай има безброй градове с по-висока икономическа производителност от всички страни.

Китай има безброй градове с по-висока икономическа производителност от всички страни.

Всъщност Китай има над 100 града с над 1 000 000 жители. Тези градове, много от които са под радара на световната сцена, имат впечатляващи икономики – независимо дали в тях са изградени заводи за продукти, преработват се природни ресурси или се занимават с информационни технологии.

Като един впечатляващ пример, Делта на река Яндзъ – един регион, който съдържа Шанхай, Суджоу, Хангжу, Укси, Нантонг, Нингбо, Нанкин и Чанжу – има 2,62 трилиона долара, което е повече от цяла Италия.

 

 

ВИЖТЕ НАЙ-ИЗГОДНИТЕ КРЕДИТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК :

Подобни публикации

5 неща, които успешните жени правят!

admin

5 Малко известни фактори, които могат да повлияят на онлайн репутацията Ви

desito

Концепцията и развитието на Casio G-Shock

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .