Полезно

4 неща, които трябва да знаем при създаване на дизайн за търговски обекти

Търговските обекти, в днешно време, са много повече от център за магазини. Те предлагат на посетителите най-различни възможности за разпускане, разтоварване и прекарване на свободно време с приятели. В търговските обекти като молове, например, можете да се насладите на вкусното меню на редица ресторанти, да споделите чаша кафе с приятел, да отидете на кино и други. Но за да бъдат всички тези дейности приятни е необходимо да са налице елементи, като правилното озвучаване на търговски обекти, правилният избор на осветление и други. 

 

В тази статия ще разгледаме най-важните елементи, които е добре да имаме предвид при създаването на дизайн за търговски обекти. Независимо дали планирате да участвате в подобен проект или пък сте любител, който иска да е запознат с тънкостите на заобикалящата го среда, тук ще намерите полезна и интересна информация. 

Озвучаване 

„Акустичното пространство“ на търговския център се дирижира от създателите на цялостния дизайн на помещението, за да насърчи стимулиращо и приятно усещане за мястото. По този начин, търговското помещение може да  изпълни своите икономически, политически и социални цели: да накара хората да прекарват време и пари в търговския обект. 

 

Редица шумове звуци могат да бъдат използвани за промяна на поведението на посетителите. Музиката, пусната в някой магазин, може да развесели посетителите  толкова много, че те да започнат да се тревожат за това да не се държат по неподходящ начин, като пеят или танцуват в магазина. За някои зони на търговския обект са подходящи по-слаби звуци, докато в други зони е желателно приповдигнатото настроение, съответно по-високите децибели са добре дошли. 

 

Всичко това трябва да бъде съобразено с целта на търговския обект, демографските групи, които посещават отделните кътчета от помещението и други. 

Цялостен дизайн на помещението

Дизайнът на обекта включва основно ориентация и оформление на сгради, циркулация и разположение на паркинга, озеленяване, водоснабдяване, задържане на дренаж и различни други елементи. Качествата на пешеходните трябва да се разглеждат като централен определящ аспект на оформлението на обекта и темата на дизайна за всички видове търговски центрове.

 

Необходимо е да бъде планиран потока на хора така, че да се осъществят всички цели на помещението. 

Паркинг зона 

Точното разположение на паркинга е ключова част от процедурата за разработване на дизайна. При недостатъчна площ на обекта, винаги е за предпочитане паркиране в подземието. Това трябва да бъде планирано според ориентацията на структурите на мола, така че движението на превозните средства и пешеходците да са в една и съща посока. Услугите на професионалист, който да контролира движението, се превръщат във важно удобство в много молове в наши дни. В допълнение към това, ландшафтните острови, както и взаимосвързаните мрежи от пешеходни пътеки трябва да бъдат проектирани като интегриран компонент от оформлението на паркинга.

Осветление

Целта на осветлението на търговския център е да привлече интереса на потребителите чрез „визуализация на стоките”. Осигуряването на подходящо осветление и осветеност, подборът на подходяща цветова температура, цветопредаване и промени в яркостта могат силно да повлияят на решенията на посетителите в търговския обект. Осветлението на търговския център се използва за предаване на информация за различни продукти и брандове, за създаването на концепция за обслужване, за насърчаване продажбите на стоки и още много. 

 

 LED светлините са популярно решение за голяма част от търговските обекти по света, тъй като предлагат множество възможности за регулация на осветлението, консумират по-малко енергия и са по-издръжливи в сравнение със стандартни решения за осветление. 

 

Създаването на цялостен дизайн за търговски обект е сложно и комплексно начинание. То е комбинация от редица фактори, които трябва да бъдат в перфектен синхрон, за да може помещението да разгърне своя пълен потенциал и да задоволи всички видове посетители, на които ще се радва. 

Подобни публикации

Безопасност при картинга

admin

Съвети при избора на правилния годежен пръстен

king content

5 неща, които успешните жени правят!

admin