Полезно

4 неща, които трябва да знаем при създаване на дизайн за търговски обекти

Търговските обекти, в днешно време, са много повече от център за магазини. Те предлагат на посетителите най-различни възможности за разпускане, разтоварване и прекарване на свободно време с приятели. В търговските обекти като молове, например, можете да се насладите на вкусното меню на редица ресторанти, да споделите чаша кафе с приятел, да отидете на кино и други. Но за да бъдат всички тези дейности приятни е необходимо да са налице елементи, като правилното озвучаване на търговски обекти, правилният избор на осветление и други. 

 

В тази статия ще разгледаме най-важните елементи, които е добре да имаме предвид при създаването на дизайн за търговски обекти. Независимо дали планирате да участвате в подобен проект или пък сте любител, който иска да е запознат с тънкостите на заобикалящата го среда, тук ще намерите полезна и интересна информация. 

Озвучаване 

„Акустичното пространство“ на търговския център се дирижира от създателите на цялостния дизайн на помещението, за да насърчи стимулиращо и приятно усещане за мястото. По този начин, търговското помещение може да  изпълни своите икономически, политически и социални цели: да накара хората да прекарват време и пари в търговския обект. 

 

Редица шумове звуци могат да бъдат използвани за промяна на поведението на посетителите. Музиката, пусната в някой магазин, може да развесели посетителите  толкова много, че те да започнат да се тревожат за това да не се държат по неподходящ начин, като пеят или танцуват в магазина. За някои зони на търговския обект са подходящи по-слаби звуци, докато в други зони е желателно приповдигнатото настроение, съответно по-високите децибели са добре дошли. 

 

Всичко това трябва да бъде съобразено с целта на търговския обект, демографските групи, които посещават отделните кътчета от помещението и други. 

Цялостен дизайн на помещението

Дизайнът на обекта включва основно ориентация и оформление на сгради, циркулация и разположение на паркинга, озеленяване, водоснабдяване, задържане на дренаж и различни други елементи. Качествата на пешеходните трябва да се разглеждат като централен определящ аспект на оформлението на обекта и темата на дизайна за всички видове търговски центрове.

 

Необходимо е да бъде планиран потока на хора така, че да се осъществят всички цели на помещението. 

Паркинг зона 

Точното разположение на паркинга е ключова част от процедурата за разработване на дизайна. При недостатъчна площ на обекта, винаги е за предпочитане паркиране в подземието. Това трябва да бъде планирано според ориентацията на структурите на мола, така че движението на превозните средства и пешеходците да са в една и съща посока. Услугите на професионалист, който да контролира движението, се превръщат във важно удобство в много молове в наши дни. В допълнение към това, ландшафтните острови, както и взаимосвързаните мрежи от пешеходни пътеки трябва да бъдат проектирани като интегриран компонент от оформлението на паркинга.

Осветление

Целта на осветлението на търговския център е да привлече интереса на потребителите чрез „визуализация на стоките”. Осигуряването на подходящо осветление и осветеност, подборът на подходяща цветова температура, цветопредаване и промени в яркостта могат силно да повлияят на решенията на посетителите в търговския обект. Осветлението на търговския център се използва за предаване на информация за различни продукти и брандове, за създаването на концепция за обслужване, за насърчаване продажбите на стоки и още много. 

 

 LED светлините са популярно решение за голяма част от търговските обекти по света, тъй като предлагат множество възможности за регулация на осветлението, консумират по-малко енергия и са по-издръжливи в сравнение със стандартни решения за осветление. 

 

Създаването на цялостен дизайн за търговски обект е сложно и комплексно начинание. То е комбинация от редица фактори, които трябва да бъдат в перфектен синхрон, за да може помещението да разгърне своя пълен потенциал и да задоволи всички видове посетители, на които ще се радва. 

Подобни публикации

Как се връзва вратовръзка?

admin

Татуировките са тотално демоде

admin

Бъдете сами, докато не намерите правилния човек за вас

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .