Полезно

3 ключови въпроса за зимната форма на автомобила

Поддръжка на автомобил през зимата

За да посрещнете спокойно зимните условия на път в града или извън него, трябва да обслужвате съвестно автомобила си

Студът оказва своето сериозно влияние върху всички компоненти на автомобила. Някои от тях са особено подвластни на ниските температури и могат рязко да влошат състоянието си, ако не сте им обърнали навреме внимание.

Следните 3 ключови въпроса трябва да си зададете в периода на зимата, когато очаквате спокойно да пътувате, независимо дали до работа в града или на почивка извън него.

1.  Време ли е за смяна на акумулатора?

Химичните процеси се забавят, което на практика означава, че при 10 градуса под нулата, вие разполагате едва с 65 на сто от капацитета на акумулатора си. Тогава активно функционират и всички консуматори в колата – отопление, вентилатори, чистачки, реотани на стъклата, подгреви и т.н.

Посетете близкия сервиз или сами измерете с уред, за да сте информирани с какво разполагате. Ако се окаже, че е към края на живота си, подгответе се отсега – посетете онлайн магазина за акумулатори Dikar, за да се уверите, че има редица изгодни предложения с чудесни показатели.

2. Зимните гуми задължителни ли са?

Доста спорен въпрос, който все така търси своя отговор през годините. Знаем, че зимните гуми са задължителни и правилото влиза в сила още от 15 ноември. Това не е точно така обаче.

Според закона вие трябва да сте оборудвани с гуми с минимум 4 мм дълбочина на грайфера. Това, че не са зимни, което обикновено е свързано с различна конструкция, шарка и смеси при изработка, не означава, че сте в нарушение.

Идеални в случая могат да са и всесезонните гуми. Подходящи са особено за шофьорите, които се движат предимно в градски условия и не посещават планинските пътища през зимата.

Разбира се, ако се налага да пътувате в сняг или не искате да се наложи колата ви да е блокирана някъде, тогава с приоритет ще са именно зимните.

3. Позволено ли е доливането на антифриз днес?   

Преди години се предлагаше само един вид антифриз, което не беше пречка при смесване и доливане. Днес нещата са различни – има няколко варианта, поне три, които се отличават с различен химически състав. Това реално означава, че те на съвместими.

Стигне ли се до необходимост от наливане, трябва да сте сигурни, че сте наясно какъв е вашият, като запомнете, че цветът не е показателен за самия състав.

Професионалистите препоръчват през известен период по-скоро течността да се подменя изцяло.

Подобни публикации

Как да изберем зимни гуми

admin

Разумно ли е настаняването в дом за стари хора?

admin1

Какви цветя могат да се отглеждат в оранжерии

admin