Полезно

3 ключови въпроса за зимната форма на автомобила

Поддръжка на автомобил през зимата

За да посрещнете спокойно зимните условия на път в града или извън него, трябва да обслужвате съвестно автомобила си

Студът оказва своето сериозно влияние върху всички компоненти на автомобила. Някои от тях са особено подвластни на ниските температури и могат рязко да влошат състоянието си, ако не сте им обърнали навреме внимание.

Следните 3 ключови въпроса трябва да си зададете в периода на зимата, когато очаквате спокойно да пътувате, независимо дали до работа в града или на почивка извън него.

1.  Време ли е за смяна на акумулатора?

Химичните процеси се забавят, което на практика означава, че при 10 градуса под нулата, вие разполагате едва с 65 на сто от капацитета на акумулатора си. Тогава активно функционират и всички консуматори в колата – отопление, вентилатори, чистачки, реотани на стъклата, подгреви и т.н.

Посетете близкия сервиз или сами измерете с уред, за да сте информирани с какво разполагате. Ако се окаже, че е към края на живота си, подгответе се отсега – посетете онлайн магазина за акумулатори Dikar, за да се уверите, че има редица изгодни предложения с чудесни показатели.

2. Зимните гуми задължителни ли са?

Доста спорен въпрос, който все така търси своя отговор през годините. Знаем, че зимните гуми са задължителни и правилото влиза в сила още от 15 ноември. Това не е точно така обаче.

Според закона вие трябва да сте оборудвани с гуми с минимум 4 мм дълбочина на грайфера. Това, че не са зимни, което обикновено е свързано с различна конструкция, шарка и смеси при изработка, не означава, че сте в нарушение.

Идеални в случая могат да са и всесезонните гуми. Подходящи са особено за шофьорите, които се движат предимно в градски условия и не посещават планинските пътища през зимата.

Разбира се, ако се налага да пътувате в сняг или не искате да се наложи колата ви да е блокирана някъде, тогава с приоритет ще са именно зимните.

3. Позволено ли е доливането на антифриз днес?   

Преди години се предлагаше само един вид антифриз, което не беше пречка при смесване и доливане. Днес нещата са различни – има няколко варианта, поне три, които се отличават с различен химически състав. Това реално означава, че те на съвместими.

Стигне ли се до необходимост от наливане, трябва да сте сигурни, че сте наясно какъв е вашият, като запомнете, че цветът не е показателен за самия състав.

Професионалистите препоръчват през известен период по-скоро течността да се подменя изцяло.

Подобни публикации

Как детските дървени влакчета помагат на детето?

admin

Какви видове косачки за трева съществуват?

gri123

Съвети за избор на правилните маратонки или спортни обувки

adminche
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .