Анализ

11 трика, с които да накарате хората да правят каквото искате

11-trika-s-koito-da-nakarate-horata-da-pravqt-kakvoto-iskate-341397Има много начини да накарате хората да правят каквото искате — без дори да осъзнаят, че сте ги убедили. Независимо дали искате хората да ви харесват, да се съгласяват с вас или да купуват продуктите ви, можете да използвате тези съвети, според Business Insider, за да се чувствате по-могъщи в ежедневното си общуване.

1. Използвайте опция примамка, за да накарате хората да купуват продукта ви. Ако имате проблем с продажбата на по-скъпия от два продукта, обмислете добавянето на трета опция, чиято единствена функция е да направи така, че „скъпият“ продукт да изглежда по-привлекателен. Третата опция, или примамката, трябва да бъде на същата цена като по-скъпия продукт, но по-неефективен.

2. Променяйте средата така, че да накарате хората да не са толкова егоистични. Когато преговаряте с някого, провеждайте срещата в кафене, вместо в заседателна зала, за да може партньорът ви да е по-малко склонен към агресия. Хората се държат по-егоистично, когато виждат предмети, свързани с работата, отколкото ако са заобиколени от неутрални неща

3. Помагайте на хората с постигането на целите им, за да ги накарате да ви свършат услуга. Дайте на някого нещо, от което има нужда, така че да се чувства задължен да ви върне услугата. Когато ви благодари за помощта, кажете: „Разбира се, това правят партньорите един за друг“.

4. Имитирайте езика на тялото на хората, за да ги накарате да ви харесват. Финно имитирайте начина, по който някой седи или говори, за да го накарате да ви хареса повече. Той или тя вероятно дори няма да разбере, че го/я копирате.

5. Говорете бързо, за да накарате човека, с когото спорите, да се съгласи с вас. Когато някой не е съгласен с вас, говорете по-бързо, за да има по-малко време да осмисли това, което казвате. Ако човекът се съгласява с вас, говорете по-бавно, за да има повече време да оцени посланието. Вижте още: просто упражнение за това как да спрем да се притесняваме.

6. Обърквайте хората, за да ги накарате да откликнат на молбата ви. Вместо да казвате на хората, че продавате осем картички за 3 долара, им кажете, че цената е 300 цента за осем картички, „което си е изгодна сделка“. Подобно броене може да обърка много хора и те да приемат цената като изгодна.

7. Молете хората за услуги, когато са изморени, и ги карайте да сътрудничат. Молете хората за помощ, когато са изтощени и нямат психическата енергия да поставят под съмнение молбата.

8. Поставете снимка на очи, за да накарате хората да се държат етично. Създайте у хората усещането, че някой ги наблюдава, като поставите снимка на очи. Така вероятността да разчистват след себе си и връщат взетите на заем неща е по-голяма.

9. Използвайте съществителни имена вместо глаголи, за да накарате хората да променят поведението си. Използването на съществително име подсилва идентичността ви като член на определена група, и подхранва необходимостта на хората да се числят към нещо.  Попитайте: „колко важно за вас е да сте гласоподавател?“ вместо „колко важно за вас е да гласувате?“.

10. Плашете хората така, че да ви дадат това, което искате. Хората, които изпитват страх, а след това облекчение, реагират положително на молби впоследствие. Това е така, защото познавателните им ресурси са заети с мисленето за потенциалната опасност, с която са се сблъскали.

11. Концентрирайте се върху това, какво печели човекът, с когото преговаряте, а не върху това какво губи. Докато преговаряте, изтъквайте на партньора си какво му престои да спечели, за да го накарате да се съгласи с вашата оферта. Например, ако се опитвате да продадете кола, трябва да кажете: „ще ти дам колата си за 1 000 долара“ вместо  „искам 1 000 долара за колата“.

 

Подобни публикации

Когато не сте преценили на къде ще падне отрязаното дърво :)

admin

Здравеопазването в София, СОПФ и Орлин Алексиев

gri123

Помага ли витамин С срещу коронавирус?

admin