Любопитно

10 съвета за прогонване на вредителите от градината

продукти против вредители

Гризачите и насекомите са неканени гости в градината ви. Те влияят на културите, които отглеждате, и на качеството на продукцията. Хранят се с насажденията, разравят почвата и дехидратират плодовете чрез изсмукването на соковете им.

За прогонването на вредителите се използват специални инсектициди и биоциди, които се прилагат върху растенията. Това е един от най-ефективните начини за борба срещу тях. Специалистите в областта на унищожаване на насекомите и гризачите, дават следните съвети, които да ви помогнат за премахването на наличния проблем:

продукти против вредители

 • Използвайте доказани продукти срещу вредители

На българския пазар има изобилие от инсектицидни, биоцидни, репелентни продукти, чиято цел е да извършат качествена борба против наличието на насекоми и гризачи във вашите територии. Посъветвайте се със специалист и заложете на доказан продукт. Такива са Айкън, Фовал, Пента Форте за насекоми и Ратимор, Сторм Ултра за гризачи. 

 • Извършвайте профилактично пръскане на уязвимите растения срещу вредители

Насекомите не нападат всички растения, а най-вече тези, които раждат плодове и цветове. Най-уязвими са овошките и лозята, овощните дръвчета, ягодоплодни култури, а от цветята – розите. Доматите, краставиците, лозите и картофите също са обект на нападение. Прилагайте профилактично препарати, които са съвместими с конкретните растения.

 • Спазвайте интензитета на профилактика с продукти срещу вредители

За да постигнете дълготраен ефект, не трябва да се отказвате след първата обработка. Спазвайте честотата на пръскане или прилагане, както е дадено в указанията, а при необходимост и наличие на висока популация, може да скъсите времето между обработката.

 • Ако забележите резистентност, трябва да смените продукта срещу вредители

Често наблюдаван резултат от прилагането на средства за унищожаването на неприятелите, под формата на отрова, е тяхната резистентност. Ако забележите, че след второто или третото прилагане продължава да съществува проблемът, е подходящо да смените с друго средство. 

 • Заложете ултразвукови уреди против мишки и плъхове

Има различни видове уреди, които дават резултат и ефективно прогонват гризачите от територията ви. Може да използвате както ултразвукови, така и електромагнитни такива или комбинирани за външно и вътрешно приложение. 

 • Използвайте соларни устройства 

Соларните уреди са доказано ефективни срещу наличието на подземни гризачи. Ултразвуковите вълни, които уредите излъчват, дават доказан резултат. Моделите на Gardigo са значително популярни и предпочитани.

 • Спазвайте инструкциите на производителя при прилагане на конкретен продукт

Когато използвате препарати, особено в концентриран вариант, е важно да следвате предписанията на производителя относно дозите, разходните норми, начина на приготвяне и прилагане, както и карантинния период, ако има такъв.

 • Засадете растения, които прогонват вредителите

Има някои растителни култури, чието наличие отблъсква неканените гости. Те действат като репеленти. Като доказани средства в прогонването на неприятелите се окачествяват следните растения: 

 • босилек – засаждането му в близост до домати и зеленчуци като краставици, картофи ще предпази реколтата ви от насекоми. Босилекът притежава отблъскващ аромат;
 • мента – наличието на мента действа отблъскващо за гризачи. Интензивният аромат действа ефективно за тяхното прогонване;
 • лавандула – това растение е отличен избор срещу комари и молци;
 • розмарин – отблъсква летящите насекоми, плъховете и мишките.

 • Проучете дали избраният от вас продукт е подходящ за употреба на открито

Има някои препарати, които са предвидени за употреба в закрити помещения и използването им на открито, може да не даде резултатност против вредителите.

 • Комбинирайте различни продукти срещу неприятели

Една от най-добрите формули за успех, според специалистите, е комбинирането на различни средства против насекоми и гризачи. Може да използвате както различни препарати, така и уреди в комбинация.

 

Подобни публикации

Фрапиращи кадри от земетресения и цунамита в Японии

admin

Предвидени забележителни разходи за компаниите от кибератаки – 33 млрд. долара до 2027 г.

adminche

Алкохолът ви помага да говорите по-добре чужд език

admin