Полезно

10 съвета за конна езда за абсолютно начинаещи

Конна езда за начинаещи

Мислите ли да яздите кон за първи път? Нормално е да се чувствате нервни и притеснени за първата езда, все пак става дума за голямо животно. Конната езда е чудесна почивка и много забавна, след като я овладеете. По-долу ще разгледаме десет съвета, подходящи за абсолютно начинаещи.

1. Инвестирайте в подходяща екипировка за езда

Както се казва в цитата, трябва да се обличате според случая. Дългите панталони и подходящите обувки се смятат за най-необходими за конната езда. Обувките могат да бъдат всякакви, които затварят пръстите на краката, но най-предпочитаният вариант са ботушите, които са на нисък ток. Те помагат за правилното поставяне в стремената и избягват подхлъзване, ако изобщо има такова. Не забравяйте да избягвате всякакви допълнителни аксесоари като дълги обеци, чанти, шалове или нещо, което може да се заклещи в храстите, седлата или дърветата. Носенето на просто, но функционално облекло е ключът към придвижването напред. И накрая, но не на последно място, носете каска през цялото време, докато яздите, за да осигурите безопасността си.

2. Поздравете коня си

Създаването на приятелски отношения между вас и коня е съществена част от конната езда. Установяването на добри взаимоотношения с коня е стъпка към един невероятен урок и преживяване. Разбирането, че това е живо животно, ви кара да цените преживяването повече от всякога. Самият кон би могъл да бъде претоварен и малката среща преди ездата би могла да облекчи положението и на двете страни. Просто протегнете ръка и оставете коня да усети гърба на ръката ви. Това често се нарича ръкостискане на ездача и на него често се гледа като на търсене на съгласието на коня, за да го възседнете успешно.

3. Бъдете уверени при качването

Чувството, което изпитвате, в голяма степен се пренася и усеща и от вашия кон. Затова се уверете, че сте се качили с максимална увереност, така че и той да се чувства спокойно. В повечето случаи треньорът обикновено държи коня неподвижно, докато се качвате, и по този начин страхът от падане или от това, че конят ще се измести от мястото, може да бъде лесно преодолян. Правилният начин да се качите на коня е да поставите единия крак на стремето, да държите юздите с едната ръка и с леко изтласкване да се озовете на седлото по възможно най-плавния начин. Не забравяйте да не упражнявате целия си натиск върху коня, тъй като това може да го натовари. По време на качването е необходимо само да се поддържате.

4. Поддържайте права и спокойна стойка

Най-добрата позиция, която трябва да поддържате върху коня, е изправена и отпусната. Идеята е да отпуснете гърба си, държейки се за поводите, с крака върху стремената от всяка страна, докато балансирате върху коня. По този начин ездата не изисква огромна сила и издръжливост, докато балансирате позата. Позицията, която е удобна за ездача и коня, е ключовият елемент, върху който трябва да се съсредоточим тук. Конят трябва да има впечатлението, че не носи нещо тежко и да се наслаждава на ездата толкова, колкото и ездачът.

5. Леки докосвания с юздите

Държането на поводите зависи от вида езда, за който се обучавате. При западната и английската езда има различни начини за държане на юздите. Както при английския стил на езда, те се държат на всяка ръка, докато западният стил се фокусира върху държане с една ръка. Няма значение какъв стил използвате, идеята е да бъдете нежни с юздите и винаги да мислите за комфорта на коня. Насочването наляво или надясно може да се извърши чрез внимателно насочване на юздите и натискане на петите надолу към стремената.

6. Използвайте рядко рогата на седлото

При начинаещите ездачи често се наблюдава прекомерно използване на седловия рог, за да се поддържа балансът там горе. Тази практика обаче трябва да бъде ограничена и да се използва по органичен начин за регулиране на позата. Разтягайте краката си малко повече или използвайте съответно поводите всеки път, когато почувствате нестабилност. Ако имате навик да използвате рога на седлото за правилна стойка, има голяма вероятност да паднете, ако по пътя възникне неочаквана ситуация. Не забравяйте да прилагате правилните съвети веднага, за да избегнете превръщането на неправилните техники в навик.

7. Поддържайте погледа си напред

Това може да ви се стори съвсем обикновен съвет, но за повечето начинаещи основната фокусна точка е коня. Но това трябва да се промени и да фиксирате погледа си върху пътеката напред, за да можете да възприемете цялата среда и да анализирате ситуациите по подходящ начин. Задържането на изправена стойка, докато сте на коня и гледате напред към пътеката, е правилният и оптимален начин да се движите напред по време на всяка разходка на кон. Често е трудно да се съсредоточите само върху пътя пред вас, когато партньорът кон е грациозен и красив, но това е подобно на това да се съсредоточите върху колата си, докато шофирате, а не върху пътя пред вас.

8. Бъдете в синхрон с коня

Това не означава непременно, че трябва да оставите коня да прави каквото си иска, но идеята е да постигнете баланс в спокойствието и пътуването на коня. Усетете коня и се опитайте да влезете в такт с ритмичното движение, вместо да се съпротивлявате на движението. Бъдете свободни и спокойни и се поклащайте от страна на страна, докато конят върви, и ще видите, че ще се наслаждавате на урока много по-добре, а също така ще намалите вероятността от падане или злополука.

9. Действайте бавно

Постепенната градация е от изключителна важност в ездата. За начинаещите е силно препоръчително просто да се разходят с коня. Оставете го да свикне с вас, а вие свикнете с позицията, движението и цялостното усещане. Не забравяйте да се опитате да се насладите на всяка една стъпка в обучението и да продължите да го правите. С времето със сигурност ще стигнете до по-високи нива на бързина и ловкост.

10. Слизайте уверено

Уверете се, че слизате със същата енергия и чувство, с които сте се качили. Винаги се уверявайте, че конят ви е неподвижен, преди да се приготвите да слезете. Ако можете да накарате треньора си да го държи неподвижно, докато вие самите слизате, може да има повече спокойствие и сигурност. Проявете благодарност към коня си, осигурете му малко вода и просто оценете ценното преживяване, което току-що сте имали.

Подобни публикации

Идеи за актуален подарък

redactort

Асинхронни електродвигатели – основни типове и управление на скоростта

admin

За силен имунитет и добро здраве – пробиотици за деца

admin1