Маркетинг и PR Услуги

10 предизвикателства при дизайна в Web3

10 предизвикателства при дизайна в Web3

Отне ни повече от десетилетие, за да разработим най-добрите принципи за използваемост за Web 2. Оттогава научихме какво очакват потребителите от продуктите, как да ги ангажираме и какво да направим, за да ги задържим. Но блокчейн и Web 3 промениха правилата на играта, предполагайки повече свобода – но повече предизвикателства.

В тази статия на ще споделим прозрения относно предизвикателствата при дизайна в Web3, които срещнахме в нашите проекти.

Предизвикателства за UI/UX професионалисти

Основните болни точки на Web3 дизайна са лошо проучване на потребителите, неясен визуален език и неяснота на стойността на продукта.

Липса на задълбочено проучване на потребителите

Революцията Web3 изненада UI/UX дизайнерите.

И така, как да проектирате за някой, когото не познавате и който желае да остане анонимен? Трябва ви дълго време за проучване на потребителите. Но посвещаването на това време е от съществено значение. Дълбокото проучване на потребителите на Web 3 помага да се избегне погрешно тълкуване в дизайна и да се изгради по-силна връзка с клиентите.

Неясен визуален език

Крипто дизайните са лесно разпознаваеми по тъмен фон, пикселно изкуство и цветови палитри Web 3. Но когато стотици продукти имат еднакъв мистериозен външен вид, от решаващо значение е да се откроите от тълпата, но същевременно да запазите принадлежността си към Web 3 средата.

Оригиналното брандиране е едно от често срещаните UX предизвикателства в дизайна на Web3. Повечето продукти искат да впечатлят потребителите със завладяващи анимации или необикновен поток от уебсайтове. За съжаление, опитите да привлечете хора с поразителни визуални ефекти подкопават очакванията на потребителите и намаляват разпознаването на Web 3 дизайна.

Неяснота на стойността на продукта

Много UX дизайнери все още не са в Web3. Ето защо е трудно да се разбере и покаже стойността на ултраиновативните крипто продукти. Надеждни ли са? И как точно тази технология подобрява здравето на хората?

Предизвикателства за новите потребители

Web3 вече не е привилегия на малка общност от ранни осиновители. Но с повече хора, които навлизат в блокчейн среда, възникват повече въпроси и се превръщат в големи въпроси. Нека разгледаме препятствията, които UI/UX професионалистите срещат и трябва да преодолеят.

Липса на разбиране

Блокчейнът е всичко друго, но не и прост. И все пак повечето потребители се нуждаят от помощ за разбирането на крипто жаргона, което означава думи като консенсусен механизъм или суап. Ето защо сложната терминология е едно от основните предизвикателства при дизайна на Web3.

От пръв поглед обяснението на тези термини чрез Web3 дизайн е решение. Но рискуваме да претоварим потребителите с ясна информация на някои стъпки.

Ето защо е важно да се въведат обяснения с прецизен текст за блокчейн. Горещите точки тук са удобни за потребителя изскачащи прозорци или предупредителни съобщения, интерактивни речници, свързващи подходящи технически дефиниции, инфографики и анимации, които разкриват Web3 концепции.

Потребителските потоци са обагрени с несигурност

В Web3 не можете да анулирате транзакцията или да се обърнете към поддръжката на клиенти, смята и krasimirsimov.com. Никой няма да обясни защо трябва да правите преводи само през „правилните“ мрежи и че операциите ви няма да се случат моментално. Ето как потребителите осъзнават, че щракването върху грешен бутон може да причини трайна загуба на активи от техните грешки.

Обмисленият Web3 дизайн може да донесе прозрачност на финансовите взаимодействия. Може да сигнализира за необратими действия, включващи стойност или валута, да показва стъпки, които могат да доведат до идентификация на потребителя, и да поддържа ново генериране на договори.

Управление на крипто

Работата с крипто портфейли, такси и интелигентни договори е едно от основните предизвикателства при дизайна в Web 3. Ето някои от въпросите, с които се сблъсква всеки новодошъл в блокчейн:

  • Кои са правилните места за закупуване на крипто?
  • Каква крипто да купя?
  • Как работи нов крипто портфейл?
  • Кой крипто портфейл е най-добър?
  • Какво е частен ключ?
  • Как да се придържаме към стандарта Know Your Customer (KYC)?
  • Как да плащам данъци или да изчислявам таксите?
  • Защо транзакциите не се извършват незабавно?

Опростеният и добре обмислен дизайн е начинът да подпомогнете потребителите в техните начинания.

Предизвикателства на индустрията

Нека разгледаме UX предизвикателствата в дизайна на Web3 от гледна точка на инвеститорите и заинтересованите страни.

Първоначално развитие на протокола

Протоколите са сърцето на децентрализираните финанси, определяйки как ще функционира блокчейн. Примери за токенизирани блокчейн протоколи включват Bitcoin, Ethereum и Solana. Също така има токенизирани протоколи за интелигентни договори (като Uniswap и Curve).

Основните продуктови решения се вземат по отношение на нивото на протокола. UX дизайнът и човешките нужди получават по-нисък приоритет като следствие. Естествено, не винаги е добре за дизайна, но е неизбежно за бързо развиващата се индустрия.

Бързо развитие

Основателите на проекта Web3 се стремят да спазват споразуменията с инвеститорите, като по този начин се надпреварват да доставят нови продукти преди конкурентите. Но бързането често носи краткосрочни решения, неразумно планиране и изгорели екипи. Има ли начин да се направи нещо по въпроса?

Мениджърите на проекти Web 3 могат да разчитат на принципите на дизайнерското мислене и Agile методологията, за да се справят с постоянно променящи се задачи и непредсказуеми пазари. Разработката на блокчейн е просто друг случай на разработка на софтуер, но принципите на управление остават същите.

Липса на учебни материали

Непознаването на децентрализираните финансови системи е едно от основните предизвикателства при Web3 дизайна. Късните осиновители, които не прекарват нощи и дни на блокчейн платформи, се чувстват претоварени от терминологията, новите потребителски потоци и липсата на техническа поддръжка.

Създаването на образователни материали може да е скъпо, но това са разумни разходи. Ако новодошлите почувстват вашето активно напътствие, може да станат лоялни клиенти.

Значителни усилия за изграждане на доверие

Доверието е един от основните принципи на блокчейн. Но как да се доверите на нещо, което е напълно ново и сложно? Проблемът се задълбочава, тъй като Web 3 работи с най-чувствителната информация, до която само банките са имали достъп по-рано. При дадените обстоятелства дизайнерската общност на Web3 трябва да се фокусира върху надеждността и стабилността на всяка стъпка от пътуването на потребителя.

Има няколко типични болни точки, върху които да работите, като обратна връзка, прозрачност на транзакциите, ясна навигация и социално доказателство. Когато се колебаете да добавите друг елемент от данни, не забравяйте, че той трябва да бъде полезен, да изгражда доверие или да е образователен.

Заключение

Повечето предизвикателства на дизайна на UX/UI в блокчейн произтичат от липсата на разбиране на технологията сред новите потребители, дизайнери и лидери в индустрията. Крипто жаргонът и сложните концепции на децентрализираната мрежа затрудняват разбирането на стойността на продукта и овладяването на нови начини за управление на средства. За щастие, изключително изчерпателният Web3 дизайн ще помогне за обучението на новодошлите, ще осигури безпроблемно потребителско изживяване и ще изгради доверие в технологията.

Подобни публикации

7 стратегии за линк билдинг за уебсайт за електронна търговия

desito

Увеличете своите онлайн продажби с тези доказани SEO стратегии за електронна търговия

desito

Открийте ДВЕТЕ НЕЩА, от които се нуждаете за успешна SEO кампания

desito