Видео Любопитно Свят

Фрапиращи кадри от земетресения и цунамита в Японии

Цунамито е огромна океанска вълна, причинена от земетресение в дълбините на океана или в крайбрежната зона. Такава вълна може да се образува и поради огромни свлачища, ледници или голям метеорит. Скоростта му може да достигне 1000 км / ч. В центъра на произход височината на вълната може да бъде само от половин метър до 5 м. В крайбрежната зона скоростта му намалява значително, но размерите могат да достигнат невероятни стойности – от 10 до 50 м. Цунами (в превод от японски – „вълна в пристанището“) – Това са дългите вълни, генерирани от мощно въздействие върху целия воден стълб в океана или друго водно тяло.

Причината за повечето цунами е подводните земетресения, по време на които се наблюдава рязко изместване (повдигане или спускане) на морското дъно. В момента на изместване, насочено нагоре, на повърхността на водата се образува гърбица с височина до 5 м. Цунами се образуват по време на земетресение от всякаква сила, но тези, причинени от силни земетресения (повече от 7 точки), достигат голяма сила. В резултат на земетресение се разпространяват няколко вълни. Над 80% от цунамито се срещат по периферията на Тихия океан. При средна дълбочина от 4000 метра скоростта на разпространение на цунамито е 200 m / s или 720 km / h. В открития океан височината на вълните рядко надвишава един метър, а дължината на вълната (разстоянието между гребените) достига 500–1000 километра, поради което те не са опасни за корабоплаването. Когато вълните излизат в плитки води, близо до бреговата линия, тяхната скорост и дължина намаляват, и височината се увеличава. По крайбрежието височината на цунами може да достигне няколко десетки метра. Най-високите вълни, до 30-40 метра, се образуват по стръмни брегове, в клиновидни заливи и на всички места, където може да се получи фокусиране.

Крайбрежните зони със затворени заливи са по-малко опасни. Цунамито обикновено се появява като поредица от вълни, защото вълните са дълги, тогава между пристиганията на вълните може да отнеме повече от час. Затова не трябва да се връщате на брега след заминаването на следващата вълна, но си струва да чакате няколко часа. тъй като вълните са дълги, може да отнеме повече от час между вълните. Затова не трябва да се връщате на брега след заминаването на следващата вълна, но си струва да чакате няколко часа. тъй като вълните са дълги, може да отнеме повече от час между вълните. Затова не трябва да се връщате на брега след заминаването на следващата вълна, но си струва да чакате няколко часа.

Подобни публикации

Топ 10 на най-убедителните видеа за НЛО

admin

Как само симулират футболистите! (МНОГО СМЯХ)

admin

Опустошителни природни бедствия!!!

admin