Полезно

Остъкляване на тераси: елегантно допълнение към вашия екстериор

Подвижно, функционално и без разрешително остъкляване на тераси

Имате ли късмета да разполагате с голям балкон и ви се струва излишно да го използвате само през лятото? Търсите ли функционално решение, което да ви позволи, без да харчите цяло състояние, да използвате външното си пространство през цялата година? Искате ли да можете свободно да избирате между това да превърнете балкона в затворено пространство, което да използвате през зимата, и това да го оставите така, както е през лятото? Отговорът на вашите желания е остъкляването на терасата – подвижна конструкция, която не изисква строителни разрешителни и може да се отваря или затваря според нуждите, като ви предоставя пълна свобода на избор.

За остъкляването на балкон, тераса или лоджия е необходимо да има одобрено решение на общото събрание на собствениците  с обикновено мнозинство (51% от идеалните части) и Съгласно Чл. 151, ал. 1, т. 6 от Закона за устройство на територията не се изисква разрешение за строеж, но за дейностите по остъкляване на тераса. За тях е необходима проектна документация и разрешение за строеж от районната администрация.

Остъкляването на тераси е популярно като идеално решение за превръщане на балконите в уютни, целогодишно използваеми пространства по един съвсем прост начин. Тези прозрачни конструкции не само придават елегантност, но и предлагат редица функционални предимства, които подобряват качеството на живот и облагородяват дома ви.

Остъкляване на тераса с подвижна конструкция

Това е система за ограждане, предназначена за покриване на открити пространства, като балкони или тераси, изработена от серия панели от закалено безопасно стъкло. Тези конструкции ви позволяват да се наслаждавате на естествена светлина и панорамни гледки, без да нарушават топлинния комфорт на средата, като ви оставят пълна свобода да отваряте или затваряте пространството.

На пазара се предлагат два различни вида такова остъкляване на балкони, като разликата между тях е основно в начина на движение и отваряне на остъкляването:

Остъкляване с линейно плъзгане, състоящо се от стъклени панели, които се плъзгат настрани по релса. Тези панели могат да бъдат проектирани да се движат по горна и долна релса или по странични релси. Основната структурна характеристика на инлайн плъзгащите се стъкла е хоризонталното движение на панелите. Когато са отворени, плъзгащите се стъклени панели създават непрекъснат отвор по протежение на траекторията си, което позволява директен поток между вътрешните и външните пространства; пакетните плъзгащи се стъкла се състоят от стъклени панели, които се огъват или сгъват сами, когато са отворени. Този тип остъкляване се нарича „пакетно“, защото панелите се събират или сгъват заедно, когато са затворени. Когато искате да отворите остъклението, панелите се разгъват или разтягат, за да се създаде отвор.

Проектиране и поддръжка

Инвестицията в остъкляване на тераси е ефективен начин да подобрите комфорта в дома си, да разширите използваемото пространство и да добавите елегантност към архитектурата. Чрез избора на подходящи материали и адаптирането на дизайна към вашите нужди можете лесно да превърнете терасата си в оазис на спокойствието и функционалността, като същевременно се наслаждавате на всички предимства, които предлага това модерно решение.

Предлага в различни варианти и дизайни, така че да можете да адаптирате остъкляването към естетиката на вашия дом: рамките могат да бъдат изработени от алуминий или стомана, а панелите – от единично или двойно стъкло, което да гарантира енергийна ефективност.

Остъкляването изисква редовна поддръжка, за да се осигури оптимална работа и дълготрайност; периодичното почистване на стъклата и проверката на уплътненията са от съществено значение за запазване на външния вид и експлоатационните качества на остъкляването.

Предимства на остъкляването на тераси

Осигурява ефективна бариера срещу дъжд, вятър и сняг, което ви позволява да използвате външното си пространство дори през най-неблагоприятните сезони. Освен това, благодарение на усъвършенстваната технология, то осигурява ефективна топлоизолация, намалявайки разходите за енергия и осигурявайки комфортна вътрешна среда, действайки като акустичен изолатор, ограничавайки външния шум.

Превръщайки терасата си в целогодишно използваема площ, можете лесно и икономично да разширите жизненото си пространство и да добавите стойност към дома си.

И накрая, прозрачността на остъкляването позволява на слънцето да прониква свободно, осигурявайки естествено осветление, допринасяйки за доброто настроение на обитателите и намалявайки разходите за енергия.

Често срещани употреби на остъкляване на тераси

Остъкляването на тераса е доста функционално решение за много частни домове, особено за тези с добра външна квадратура за разлика от по-ограничената вътрешна, за разширяване на жилищното пространство, което ефективно създава допълнително светло и удобно помещение.

Но също така в хотелиерството остъкляване на тераси и балкони се използва за създаване на защитени външни пространства, идеални за ресторанти, салони или плувни басейни, както и в офиси или търговски сгради, където осигурява приятно, светло пространство за срещи или почивки.

Подобни публикации

6 жеста, които ви правят неприятни за околните! Правите ли ги вие?

admin

Как да сортирате стари си неща

desito

Как се връзва салфетка на вино?

admin