Обща категория Полезно

Осветителни тела за таван – разнообразие от форми, цветове и настроения

Осветителни тела за таван са задължителен светлинен източник и декорация във всяко помещение. С осветлението на какъвто и интериор да се заемем, таванът е част от пространството, където присъствието на осветители изглежда най-естествено, и откъдето започва организирането на композиции в осветлението.

Причината е в начинът, по който се разпространява светлината от тази част на помещението: осветяването отгоре надолу осигурява равномерно разсейване на светлинните снопове. В ключовите зони се поставят допълнителни висящи лампи, които акцентират върху тях, чрез насочени лъчи.

На таванът откриват място няколко вида осветители, най-общо разделящи се на две категории: висящи и с прибран монтаж. Висящите тела биват класическите полилеи, и т.нар. висящи осветителни тела за таван – лампа с няколко дифузьора, наричано още спот.

Към осветлението за прибран монтаж се включват скритите LED панели и пури, плафони и плафониери, които наподобяват стационарните луни за вграждане. Луните са изключително предпочитани като допълнителен и основен осветител на всякакъв тип помещения.

Как се използват висящите, прибрани и вградени тела

На таванната плоскост може да се концентрира 80% от необходимата изкуствена светлина в помещение, ако правилно се подберат, локализират и съчетаят лампи с различна структура и функции. Винаги актуален и полезен интериорен похват е комбинацията от висящи и вградени корпуси. Те са подчертани от тези със скрит монтаж, а всички се избират съобразно цветовете в интериора.

Разполагането на осветлението по тавана се различава, в зависимост от големината и функциите на помещението. В пространство с голяма квадратура е приемливо поставянето на няколко масивни полилея и висяща рамка с няколко спотове – насочени надолу или под различен ъгъл. Те могат да са с еднакъв корпус или няколко различни спотове (метален, дървен, стъклен), окачени на една рамка.

Висящите лампи се разполагат над важните функционални зони, където е необходима по-ярка, насочена светлина. Дизайнът им се комбинира много ефектно с фини LED профили и пури, по краищата на таванните плоскости, и скрити луни.

В ограничена квадратура, едно висящо тяло обикновено е достатъчен осветител. То се съчетава ефектно с вградено осветление, като така се организира преливаща композиция от ярка и приглушена светлина. Лампата с повече лумени, отново е поставена над ключовите точки от пространството, които са предназначени за извършване на определена работа, или за събиране на групи от хора.

Таванните източници на осветление, обикновено се допълват от стенни и самостоящи осветители за под. Осветителните тела на тавана все пак осигуряват основният процент изкуствено осветление. Като ефектно дизайнерско съчетание, се препоръчват еднаквите корпуси, поставени на таван и стена: само спотове, само плафониери, спот и стенен аплик, плафон и луна, и др.

Осветление с вид на декоративен елемент

Съвременните производители предлагат лампи с изключително многообразие от форми, текстури и цветове. Вечната класика остават естествените материали: дърво за топлина и уют, метал за елегантност, текстил за повече деликатност, и стъкло и кристали – за бляскав интериор.

Материалът и цветът на дифузьорът определя цветът и яркостта на светлината. Прозрачното стъкло дава яркост, матираното стъкло и пластмасата – приглушават светлинните снопове, а златистите нюанси разпространяват светлинни снопове с особен блясък. Разбира се, цветните крушки също са търсени, за създаване на специални светлинни ефекти. Такива са прожекторите – с насочен или подвижен корпус.

 

 

Подобни публикации

Кои са най-често използваните зъболекарски услуги?

adminche

Дом за възрастни хора – Осигуряване на качествена грижа и живот за нашите близки

admin1

Празникът на любовта дава възможност за жест или подарък за любимия човек

desito
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .