За Дома Любопитно

Мусака с агнешка кайма

Мусаката е традиционно балканско и близкоизточно ястие, което представлява запеканка, състояща се от няколко реда картофи, кайма, домати и сос бешамел.

Ето рецепта за мусака, която е малко по-различна. Картофите могат да бъдат заменени с патладжани или тиквички по ваш избор. Предлагаме ви една традиционна рецепта за това известно ястие.

 

Продукти:

Картофи – 900 гр.

Патладжани – изпечени или запържени с обелките – 2 бр.

Стар лук – 2 бр.

Агнешко (кайма) – 400 гр.

Домати – 500 гр.

Растително масло (зехтин) – 70 гр.

Чесън – 4 скилидки

Карамфил – 2 бр.

Канела – 0,25 ч.л.

Дафинов лист – 1 бр.

Млян черен пипер – 0,25 ч.л.

Сол – 5 ч.л.

Бахар на зърна – 2 бр.

Доматено пюре – 2 ч.л.

Червено вино – 70 мл.

Риган – 0,5 ч.л.

Сирене пармезан – 20гр.

 

Продукти за сос бешамел:

Мляко – 1 л.

Масло – 60 гр.

Брашно – 40 гр.

Жълтъци – 4 бр.

Стар лук – 1 бр.

Дафинов лист – 1 бр.

Карамфил – 1 бр.

Сол – 1 ч.л.

 

Рецептата за мусака стъпка по стъпка

Пригответе каймата, като смелите 400 грама агнешко месо.

Обелете 300 грама лук, измийте и нарежете на малки кубчета.

Накълцайте 4 скилидки чесън.

Измийте 500 грама домати, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета.

В тиган с дебело дъно леко загрейте 70 гр. зехтин или друго растително масло, запържете лука до прозрачност, добавете нарязан чесън и разбъркайте.

Добавете приготвената кайма, разбъркайте, посолете с половин чаена лъжичка сол, леко я запържете, като разбърквате каймата от време на време.

Добавете 2 чаени лъжички доматено пюре и продължете да разбърквате месото, докато цялата течност се изпари.

Добавете 70 милилитра сухо червено вино, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън, докато половината от течността се изпари.

Добавете готовите домати и подправки: 2 бр. карамфил, 1/4 чаена лъжичка канела, ¼  чаена лъжичка черен пипер, 1 дафинов лист, 2 зрънца бахар и 1/2 чаена лъжичка сол. Разбъркайте и оставете да къкри на тих огън около 30 минути.

Добавете 1/2 чаена лъжичка риган, разбъркайте и отстранете карамфила, бахара и дафиновите листа.

Измийте 900 грама патладжани, отстранете дръжките и нарежете на филийки с дебелина 1 сантиметър. Посолете от двете страни, поставете в гевгир и оставете за 10 минути.

След 10 минути избършете патладжаните с кърпа за еднократна употреба и ги поставете върху лист за печене. Намажете повърхността на патладжаните със зехтин или растително масло и печете на 180 градуса за около 10-15 минути, докато омекнат.

Пригответе 2 картофа, сварени с обелките или изпечени, като ги обелите и нарежете на филийки с дебелина 1 сантиметър.

Подредете картофите в съда, в който ще печем мусаката. Добавете  слой картофи слой патладжани, като между всеки слой добавяйте щипка сол и щипка млян черен пипер.

Поставете слой патладжан върху картофите, а върху слоя от патладжан – половината сос от кайма. Сложете още един слой патладжан и другата половина от месния сос. След това – отново слой патладжан.

 

Как да направите соса

Нека приготвим соса бешамел. В тенджера или тиган  разтопете 60 грама масло на слаб огън. Добавете 40 грама бяло брашно и разбъркайте енергично, докато се получи хомогенна смес. Получената смес може да се запече в различна степен, но най-добре е той да се получи в светъл цвят. Затова сместа от брашно и масло се запържва само за няколко минути, като се разбърква от време на време. Изключете котлона и оставете настрана.

Изсипете 1 литър мляко в тенджера и оставете да заври. Поставяме тенджерата със соса от брашно и масло на слаб огън и, разбърквайки енергично с бъркалка, изсипваме свареното мляко в сместа от маслото и брашното.

Добавете 1 чаена лъжичка сол, 1 глава обелен лук, 1 дафинов лист и 1 пъпка карамфил. Гответе соса на много слаб огън за 40 минути, отстранете пяната по време на готвене.

Отстранете соса бешамел от огъня, отстранете от него лука, дафиновия лист и карамфила и разбъркайте енергично с бъркалка, добавете 4 жълтъка.

Прецедете готовия сос бешамел.

 

Поръсете 20 грама пармезан върху патладжаните, залейте със сос бешамел и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Сервирайте приготвената мусака гореща в съда, в който е била печена.

Подобни публикации

Правила за безопасност на детската площадка

admin

Никога не се обръщайте така към детето си! МНОГО ВАЖНО ЗА ВСЕКИ РОДИТЕЛ!

admin

Кои са най-често срещаните бонус оферти от букмейкърите?

admin