Полезно

Кога се налага смяна на вертикални щрангове

Повечето собственици смятат, че водопроводната система на имота им е едва ли не вечна и не полагат много грижи за нейната поддръжка, но за жалост тя не е такава.

Всеки материал се износва малко или много и в един момент зависимост от възрастта му или от това колко често е употребвяван се налага да се замени. В тази статия ще се опитаме да обсъдим кога е необходима смяна на вертикални щрангове и защо може би е добра идея да я направите.

Ако домът ви е построен през 70-те, 80-те или 90-те години на миналия век, все още ще трябва да следите внимателно за стандартни течове. Има обаче допълнителни проблеми, които домовете на тази възраст ще имат, а именно наличието на оловни и полибутиленови щрангове.

Видове проблемни тръби

Оловни тръби

Оловото в питейната вода е сериозна опасност за здравето и е особено вредно за малките деца, които могат да страдат от проблеми в умственото развитие поради отравяне с олово. Ако имате такъв вид тръби, пълна смяна на вертикални щрангове и въобще на цялостната водопроводна система е единственото правилно решение.

Полибутиленови тръби

Това е материал за тръби, който се използва от края на 70-те до средата на 90-те години на миналия век (и понякога се появява в любителски водопроводни работи). Полиуретановите тръби се износват бързо при контакт с окислителите в обществената водопроводна система. Тези тръби бързо стават крехки и лесно се чупят. Тези тръби не са дълголетни и смяна на вертикални щрангове и хоризонтални такива е добра идея, ако те са направи от споменатият материал.

Ако домът ви е на повече от 50 или 60 години, тогава ви препоръчваме да правите ежегодни проверки на тръбите, за да търсите признаци на корозия. Щранговете в домовете на тази възраст често са изработени от поцинкована стомана, месинг или чугун. Тези метали могат да издържат понякога до сто години – но това е само при идеални условия. Проблеми като твърда вода и лоша поддръжка могат да доведат до по-ранното им разпадане и корозия.

Ако забележите по щранговете и въобще по тръбите ви признаци на лющене, обезцветяване и вдлъбнатини (например в мазето или в пълзящите помещения), потърсете професионален водопроводчик възможно най-скоро. Водопроводчикът може да определи дали се нуждаете от  смяна на щрангове или цялостна подмяна на тръбите.

Подобни публикации

Какво трябва да знае един добър татко

desito

Как да гледаме футбол – пред телевизора. Важни правила!

admin

Време ли е да сменим хоризонталните щрангове?

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .