За Дома

Как да си осигурите топлина и уют у дома с климатик?

усмихнати хора под климатик

Отоплението с климатик е сред най-предпочитаните и лесни начини за справяне с ниските температури през зимата. То е най-екологично, ефективно и лесно осъществяване. Ако сте решили да оборудвате дома си с климатик, то вие сте на прав път да вземете оптимално решение за да си осигурите отопление. Но дали е достатъчно просто да вземете решението да инвестирате в климатик или има и други неща? По мнение на специалистите от klimatici.bg дори и да изберете някой от високите класове на климатици има неща, за които да помислите и да прецените преди да пристъпите към решението за покупка. В случай че искате добри резултати от експлоатацията му, то тогава трябва да съобразите определени неща. Ето кои са съветите на експертите:

Изберете правилния климатик за вашия дом

Доста често хората не влагат достатъчно време и усилия в избора на правилния климатик. Това е грешка, която може да доведе до незадоволителни резултати по време на отоплението на дома ви. На първо място, трябва да определите каква да бъде мощността на климатика. За това решение се взимат под внимание фактори като големината на отопляемото помещение, изложение на стаята, нивото на наличната изолация, колко редовно се ползва помещението и др. Помислете и за това какъв вид трябва да бъде вътрешното тяло на климатика. Може да е монтирано на стената или на пода. Преценете и от какви допълнителни функции ще се нуждаете, например от пречистване на въздуха в допълнение на традиционните филтри в климатика, контрол през апликация, сензори за движение на климатика и др. Така ще имате по-добра представа от какъв климатик се нуждаете и ще може да стесните обхвата на търсенето му.

Никога не гасете климатика

Една от най-големите грешки, която мнозина допускат при отопление с климатик, е в постоянното спиране и пускане на уреда. Днешните инверторни климатици работят най-добре, когато просто ги оставите включени за по-продължителен период. Те са снабдени с технология, която преобразува енергията и кара компресора на климатика да работи на много ниски обороти за да поддържа температурата в стаята на оптимално ниво. По този начин се постига по-малко натоварване на климатика и много по-ефективен разход на електрическа енергия. Ако постоянно спирате и пускате климатика, това ще доведе до неефективно отопление и по-висока сметка за ток.

Подобрете изолацията

Ако загубите на топлина са твърде големи, климатикът ви ще има твърде много за наваксване. Изолацията на помещенията ви е важна част от осигуряване на топлина и уют през студените зимни месеци. Помислете за инвестиция в дограма, която да минимизира загубата на топлина. Ако прозорците ви са стари, може да пробвате да сложите тежки завеси пред тях за зимния период. Така ще спрете студените течения и ще запазите повече топлина от климатика.

Нагласете правилната температура

Грешно е да задавате температура, която е твърде висока. Експертите са съгласни, че дори през най-студеното време от годината е добре да държите градусите не по-високи от 25. В противен случай климатикът ви ще се затормозява и няма да работи ефективно. В допълнение, може да пробвате режим на отопление, който да намаля градусите, когато няма никой в стаята, и да ги увеличава, когато помещението се ползва. Така се постига най-добрата ефективност на работа.

двойка под климатик

Почиствайте филтрите

Почистването на филтрите на вътрешното тяло на климатика е задължение, на което трябва да обръщате внимание. Това не само гарантира по-чист въздух в стаята, но и може да окаже влияние на ефективността на климатика. Самият процес на почистване е доста праволинеен. Отворете панела на вътрешното тяло и извадете филтрите. Може да използвате прахосмукачка с накрайник четка за да премахнете замърсителите там. Колкото до самите филтри, може да ги измиете на течаща вода, след което да ги оставите да изсъхнат и да ги върнете на мястото им. Ако ползвате климатика активно, най-добре е да почиствате филтрите всеки месец.

Ползвайки горните съвети може да бъдете сигурни, че ще си осигурите по-топъл и уютен дом благодарение на вашия климатик.

Подобни публикации

Вашият нов пасивен дом: Какви възможности и предимства може да ви осигури

king content

Топ начини за всеки да поръча изхвърляне на старите мебели

admin

Всичко, което трябва да знаете за Paint By Numbers – картини за рисуване по номера на БГ език

admin