Анализ Любопитно Полезно

Какво да направите, за да изглеждате по-убедително?

images

Проф. Алексадър Тодоров – откривател на теорията за грешното “първо впечатление” обяснява как може човек да направи така, че да го харесват и да спечели симпатиите и доверието при ново запознанство.

“Докато някои неща, като доминирането, са силно свързани с морфологичните особености, има неща като надеждност и дори привлекателност, които са силно зависими от изражението на лицето”, казва Тодоров, чиято работа е свързана с анализи на човешкото поведение и по-специално с грешките при първото впечатление.

Преценяването на нещо толкова повърхностно може да изглежда наивно, но ние хората сме склонни да го правим през цялото време, без дори да осъзнаваме, че често се заблуждаваме. И това може да има сериозни последици. Например, може да навреди на хората. Едно проучване показа, че външният вид на лицето може да се използва, за да се предскаже изхода от изборите за Сената на САЩ.

Аналогично, характеристиките на лицето, свързани с компетентността, също са успели да прогнозират резултатите от изборите, включващи български, френски, мексикански и бразилски политици.

Преценките, които правим относно лицето на някого, могат да повлияят и на нашите финансови решения.

В един експеримент заемополучателите, които се възприемали като на пръв поглед незаслужаващи голямо доверие, са по-малко склонни да получат заеми на място за отпускане на финанси. Кредиторите правят тези преценки въз основа на външния вид, въпреки че разполагат с информация за състоянието на заетостта на кредитополучателите и кредитната им история.

Разбира се, макар да не можете да контролирате физическите характеристики на лицето си, е възможно да промените изразите и да се усмихнете. Тодоров използва статистически модели, базирани на данни, за да изгради алгоритми, които да манипулират лица, за да изглеждат повече или по-малко убедителни, като му позволяват да подтикне функциите, на които вярваме най-много.

Според работата си, когато лицето става по-щастливо, то също става по-убедително.

“Хората ще възприемат усмихващото се лице като по-надеждно, по-топло и екстравертно”, обяснява Тодоров. “Едно от основните неща в тези впечатления е емоционалното изразяване. Ако погледнете нашите модели и манипулирате лицевото изражение, за да станете по-убедителни или екстравертени, виждате, че емоционалният израз се появява – лицето става щастливо “.

Подобни публикации

Най-силните мъже на 21-ви век

admin

Секторът на корабостроенето насочва поглед към нулевите нетни емисии до 2050 година

adminche

Как се пресича улица във Виетнам?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .