Любопитно Полезно

Какво да направите, за да вдъхвате доверие?

45504383_6109955417959_1796927541127151616_nОт първия момент, когато влизате в стаята, хората правят преценки за това дали и колко ви харесват. За щастие има начини да подобрите шансовете си да ви харесват още повече.

Повечето от нас са се сблъскали със следната ситуация в някакъв момент. Може би, ви се е случвало да попаднете в стая, пълна с непознати, но след това да напуснете с 10 нови приятели и да си уговорите за следващия ден среща за обяд, за да говорите за вашия бизнес.

Какво прави някои хора да изглеждат винаги надеждни, добри и щастливи без усилие, когато много от нас трябва да работят толкова усилено за това? Докато мнозина биха повярвали, че социалната благодат и спечелването на симпатиите на хората е нещо като форма на изкуство, добре е да се знае, че има и изненадващо количество психология зад него.

Факторите, които определят нашия успех с другите хора и впечатленията, които правим за тях, могат да започнат още преди да ги познаваме. Изследванията доказват, че хората, с които се срещаме, често правят преценки за нас, базирани изцяло на начина, по който изглеждаме. Александър Тодоров, професор по психология в Принстън, споделя, че хората могат да правят преценки за надеждността и компетентността на някого, след като видят лицето му за по-малко от една десета от секундата.

Факторите, които определят успеха ни с другите хора, и впечатленията, които правим върху тях, могат да започнат още преди да ги срещнем.

За онези ситуации, в които първото ни впечатление не е толкова добро, колкото сме се надявали, има надежда – все още можем да спечелим симпатиите на хората, за да забравят тази първоначална преценка.

 

Подобни публикации

Седемте най-красиви язовира в Родопите. УНИКАЛНИ ГЛЕДКИ

admin

Топ любопитни неща, за който навярно не знаете

desito

Смешно видео с потрошаване на коли :)))

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .