Любопитно

Какви са ползите от мрежите за селско стопанство?

Още когато преди хилядолетия древните хора започват да се препитават предимно със земеделие, въпросът как да предпазят растенията, които отглеждат с толкова труд, от различни вредители и суровите природни усилия стои на дневен ред. Макар че са минали хиляди години оттогава, неблагосклонността на природата и вредителите продължават да бъдат значителен проблем за селскостопанските производители и днес.

Благодарение на науката и технологиите обаче днес земеделските производители имат много повече възможности да предпазят своята реколта. Една от тези съвременни и безопасни за растенията опции, това е поставяне на мрежи за селско стопанство. Какво представляват те? Какви видове селскостопански мрежи има? Какви предимства предлагат те на земеделските производители?. Отговорите на всички тези въпроси ще разгледаме в следващите редове.

Какво представляват мрежите за селско стопанство?

Най-общо казано мрежите за селско стопанство имат за цел да защитят вашата продукция от различни видове атмосферни влияния, вредители и други, които биха могли да намалят обема на произведената продукция, да развалят търговския ѝ вид  или дори да унищожат изцяло растенията ви.

На пазара се предлагат разнообразни варианти, с различни цветове, плътност и направени от различни материали – в зависимост от тяхното предназначение. Част от тези мрежи изискват създаването на допълнителна конструкция, върху която да бъдат поставени, а други – могат да се поставят директно, без необходимост от изграждане на допълнени крепежни съоръжения.

Какви видове мрежи за селско стопанство има?

Както вече споменахме има различни видове мрежи, които намират широко приложение в областта на селското стопанство. Нека разгледаме някои от тях:

  • Мрежа за градушка – този вид мрежи са предназначение да осигурят защита на селскостопанската продукция от градушки. Това е една от най-опустошителните природни стихии, която може да нанесе сериозни щети на растенията. Мрежите против градушка са ефективен начин да предпазите реколтата си, като едновременно с това не пречат на растежа на растенията и грижите за тях.
  • Мрежа за птици и насекоми – тези вредители се хранят с плодовете или други части на растенията, а също така помагат за пренасянето на различни болести по растенията. Мрежите против птици и насекоми са съвременен и работещ метод в борбата с вредителите. Като за разлика от останалите алтернативи са едновременно безвредни за растенията и за потребителите, а също така и не водят до смърт на вредителите.
  • Мрежи за засенчване на оранжерии – те са подходящи, ако отглеждате продукцията си в райони с по-горещ климат. Силното слънце и вредите действия на UV лъчите водят на прекомерното пресушаване на почвата, а понякога и до унищожаване на самите растения. Тоз тип мрежи осигуряват добра защита и помагат да се запази влагата в почвата, увеличавайки интервалите между поливанията. Така пестите усилия, време и пари.

Какви са предимствата на мрежите за селско стопанство?

Мрежите стават все по-използвани, тъй като редица малки и големи селскостопански производители откриват ползите от употребата им. Към това трябва да добавим и едно от големите им предимства – а именно достъпната им цена. Имайки предвид устойчивостта на материалите, от които се произвеждат, мрежите могат да бъдат използвани многократно, което напълно оправдава инвестицията. Монтажът на мрежите не е особено трудоемък процес, така че лесното им поставяне, също допринася за това да са толкова предпочитани.

Изборът и поставянето на подходящи мрежи, които да отговарят на вашите конкретни нужди, има потенциала да предпази земеделската продукция, като едновременно с това ви спести финансови средства и усилия.

Подобни публикации

СИРИУС: От д-р Стивън Гриър – оригинален документален филм

admin

Професор Никола Филчев ексклузивно в “Ничия земя”

admin

Уникална игра на издръжливост :) :) :)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .