Любопитно Обща категория Свят Факти

Знаете ли кои са 10-те най-големи стадиони в света?

Функциите на стадионите днес са изменени. Разбира се, тяхното основно предназначение си остава да бъдат терен за футболни мачове, но освен това на стадионите се провеждат всякакъв вид зрелищни събития и концерти.

В тази статия ще ви представим най-грандиозните стадиони в световен мащаб.

10. Мелбърн Крикет Граунд – този австрийски стадион е с капацитет от 100 024 места. Той е известен като „Дома на крикета”. Освен, че попада в класацията на най-големите стадиони в света, той е и много стар. Построен е през 1853 година.

melbourne-cricket-ground

9. Даръл Кей Роял – намира се в Остин, Тексас и разполага с 100 119 места. Това е деветият стадион в нашата класация и втори по големина в Тексас.

key-royal

8. Брайънт Дени – разположен е в Таскалуса, Алабама. Името „Брайънт” идва от известния футболен треньор на Алабама – Пол „Беър” Брайънт. Интересен факт е, че когато стадионът е открит през 1929 година, той имал само 18 000 места, а днес неговият капацитет е 101 821 места.

denny

7. Тайгър – известен още като „Долината на смъртта” е стадион позициониран в Луизиана. Строителството му надхвърля 31 милиона долара.

tiger-stadium

6. Нийланд – шестият стадион в класацията на най-големите стадиони в света отново се намира в САЩ. Той е разположен в Ноксвил и носи името на известния треньор Робърт Нийланд. При построяването му разполагал със скромните 3 200 места, а днес капацитетът му е 102 455.

neyland_stadium08

5. Кайл Фийлд – няма да ви изненадаме като ви съобщим, че този стадион се намира не другаде, а в САЩ (Тексас). Интересен факт е, че за разлика от изброените до сега стадиони, този разполага със значителен брой места още от неговото построяване през 1927 година (капацитет 32 890). Днес Кайл Фийлд разполага с 102 512 места.

kyle

4. Охайо – разположен е в Кълъмбъс, Охайо. Той е познат като „Подковата”. Тук световноизвестни изпълнители са представяли свои концерти, сред които Ролинг Стоунс, Пинк Флоид, Металика. Стадионът събира 104 944 души.

ohayo

3. Бийвър – този стадион се намира в Пенсилвания и може да събере 107 572 зрители едновременно.

beaver

2. Солт Лейк – от името бихте казали, че и този стадион е позициониран в САЩ, но ще сгрешите. Вторият по големина стадион в света се намира в Калкута, Индия. Той събира до 120 000 души. Открит е през 1984 година. На него се провеждат най-вече футболни събития и състезания по лека атлетика.

salt-lake-stadium-west-bengal

1. Първи май Рунрадо – ще познаете ли къде се намира? Няма да ви бавим и ще кажем, че най-големият стадион в света е разположен в Пхенян, Северна Корея. Със своите 150 000 места той има огромна преднина в класацията. Построен е в чест на Деня на труда и именно от там е името му. Той е известен най-вече с грандиозните спектакли в чест на лидерите на страната – Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и днес Ким Чен Ун. Стадионът разполага с различни зали, сауни, ресторанти и всичко каквото се сетите. Тук има дори закрита състезателна писта.

severna-koreya

Очаквахте ли такава да бъде класацията за най-големите стадиони в света? Изненадахте ли се? Напишете в коментари своя отзив и, ако статията ви е харесала, може да я споделите с приятели.

Подобни публикации

КОИ СА БАНДЕРОВЦИТЕ ?

admin

Съвети как да погасите заема си навреме

admin

Матрицата на пространството и времето

admin