Полезно

Чудите се дали да продадете или да заложите злато?

Ето някои неща, които трябва да вземете предвид, и каква може да е стойността на златото, което притежавате

Цените на златото се повишават от няколко години насам, което е чудесна новина за тези, които искат да направят залог на злато.

Ако някога сте обмисляли да заложите златото си, значи имате късмет – в нашата статия ще подчертаем няколко основни неща, които трябва да обмислите, преди да отидете в заложна къща, както и ще ви дадем добра представа за някои съвети как да изчислите стойността на златото си, преди да решите къде да го продадете.

Искате ли да продадете злато в София? Имате ли златни бижута, златни монети или златни кюлчета, които искате да продадете?

Как да определите стойността на златото си

Има няколко начина да определите колко струва вашето злато, преди да се отправите към заложна къща. Познаването на стойността на това, което притежавате –  най-добрият начин да определите реалистични очаквания за това, какво бихте получите при бързия залог на злато.

Ако чистотата на златото ви е по-малка от 99,99%, това означава, че вашето изделие е било легирано с други материали – обикновено метали като платина, сребро и мед.

Как можете да определите степента на чистота на вашето злато?

Ако нямате индикации или предварителни познания за степента на чистота на вашето злато, можете да огледате изделието и да потърсите гравюри или маркировки. Маркировките обикновено включват числото и класацията K, които след това можете да съотнесете към таблицата по-горе – 10-каратовото злато е 41,7%, 14-каратовото е 58,5%, 18-каратовото е 75%, а 24-каратовото изделие е 99,9% чисто злато.

Тегло

Чистотата не е единственият фактор, който трябва да се вземе под внимание когато искате да направите залог на злато. Теглото на вашето изделие също е от значение. Обикновено колкото по-тежко е златото, толкова по-висока е степента на чистота, но това невинаги важи.

Как можете да измерите теглото на вашето златно изделие?

Свалете всички украшения (ако е възможно) и претеглете бижуто си. Задължително използвайте везни, които измерват с точност до една десета от грама.

Цената, която сте платили

Ако сте в състояние да си спомните или потвърдите първоначално платената цена, ще можете да я сравните с текущата пазарна цена на “злато за г”. Иммено тя ви дава най-добра представа колко пари може да получите за вашият ценен метал.

Как да изчислите справедливата пазарна стойност на златните си изделия?

Сега, след като сте наясно с основните положения, е време да се отправите към доверена заложна къща, за да видите какво споразумение може да се сключи за вашия залог на злато. За да сте сигурни, че ще получите справедлива цена, сме дали разбивка на това как можете да изчислите справедливата пазарна стойност.

Да предположим, че имате златно колие, с печат, който показва, че вашето изделие е от 18-каратово злато (което показва 75% чистота). При по-задълбочен преглед можете да установите, че то няма украшения и тежи 30 грама.

 

За да изчислите приблизителната пазарна стойност, трябва да:

вземете теглото в грамове – в този случай 30 грама

умножете го по 0,75

след това да умножите тази стойност по текущата пазарна цена на златото

30 грама х 0,75 х текущата пазарна цена на златото = стойност

Подобни публикации

Какви продукти можем да превърнем в изящни гравирани подаръци?

admin

Какво представлява еквивалентно ниво на шум? Полезна информация

admin

Интериорни врати – търсене и предлагане

admin1