Бизнес

Централната банка на Европа намалява своите кредитни стандарти, за да предотврати кредитна криза

В Европейската централна банка заяви в сряда , че ще се намали кредитната си стандарти, за да се даде възможност на търговските банки в еврозоната, за да публикувате рискови облигации като обезпечение за евтини заеми, в опит да се предотврати кредитна криза.

Извънредното действие на централната банка беше реакция на опасенията, че стотици милиарди евро в корпоративни облигации са на ръба да бъдат понижени до статут на боклуци, тъй като компаниите, издали дълга, може да не могат да го изплатят.

Масовото понижаване може да доведе до сериозни финансови сътресения, тъй като според старите правила банките, които държат дълга, вече не могат да го използват като обезпечение за заем от централната банка.

Банките от еврозоната могат да вземат пари от Европейската централна банка колкото искат, но трябва да предоставят обезпечение. Преди това централната банка не приемаше боклуци, но в сряда заяви, че ще разреши дълга като обезпечение, стига на 7 април да бъде оценен като инвестиционен клас.

Централната банка заяви в изявление, че изобилието от обезпечения „е от решаващо значение за банките да осигуряват финансиране на фирми и домакинства през настоящите предизвикателни времена“.

Подобни публикации

Бързите кредити възстановиха обема си отпреди кризата

admin

Threads – новото приложение на Meta в отговор на Twitter

admin

Опасностите при работа със складова техника и подемни машини

king content