Култура

Хибридният спектакъл „Сенките на нашите души“ със студенти на НАТФИЗ отново на виртуална сцена

За Деня на Театъра, 27-ми март, Хибридния спектакъл „Сенките на нашите души“ ще бъде възстановен на виртуалната сцена на платформата „Виртуални интерактивни изкуства“. Това е и премиерното излъчване с което на тази ключова дата стартира Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуства“.

Спектакълът е дело на проф. д-р Велимир Велев. Три актьорски екипа играят едновременно на сенки на три отделни екрана, които се излъчват през платформата на ВИА. Излъчания сигнал като се „слепва“ в един цялостен виртуален екран, създавайки четвърто сценично произведение – постановка на сенки, която може да се гледа само от он-лайн зрителите на платформата.

В него участват студенти от класа на проф. Велев, специалност Театър на движението – ПМ, НАТФИЗ и незрящи актьори от трупата на Невиждан театър. Спектакълът бе създаден по проект „Училище за зрение“ – Виртуална интерактивна куклена сцена“ и неговото връщане на екрана на ВИА е част от настоящия проект.

„От четвърт век изследвам и прогнозирам взаимодействието между новите дигитални технологии и театралното изкуство, като раждане на нов тип зрелище. За момента масовото излъчване на спектакли в стрийминг платформи, все още си е традиционно транслиране на представления от времето на Телевизионния театър. „Сенките на нашите души“ е ново, различно виртуално интерактивно зрелище – хибридна интерактивна постановка, с чието излъчване се слага началото на „VIA – Virtual Interactive Arts“. Интерактивната „сцена-портал“, макар и виртуална, все пак е сцена и съвсем естествено е, да бъде открита в деня на Театъра“, казва идейния двигател и създател на платформата, проф. Велимир Велев.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура. Проектът е се стреми да изследва и развива новото интерактивно зрелище, да приобщава нови аудитории, като разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра и като жанр и като зрелищно изкуство. В целите на Проекта е заложена и стратегия за подкрепа на свободни творци, независими творчески организации, социално ангажирани изкуства и творци с увреждания.

 

Платформата се изгражда по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез Портал-сцена за Виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор no VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Етнически и културни аспекти на Горна Джумая ( Благоевград) след 1878

admin

ВИА ТЕАТЪР – Виртуалната Сцена-портал

admin1

Тракийското златно съкровище край Летница

admin