Култура Полезно

Творческите занимания развиват важни умения при децата

В най-ранна възраст, детето може да опознае изкуството в неговата същина. То възприема творчеството като процес и не се интересува в толкова голяма степен от крайния резултат – рисунка, картина, колаж, пластика и т.н. Изкуството е ценно за него само по себе си – като преживяване и като начин за себеизразяване.

Творчеството е и средство за познание. Можеш да видиш истински една картина, само когато я нарисуваш. Така опознаваш художника и епохата – неговите творчески похвати и чувствата, които са го вълнували. Опознаваш и самия себе си, своите възможности и имаш свободата да ги покажеш чрез изразните средства на изкуството.

Вродената необходимост на детето от изкуство трябва да бъде развивана и поощрявана по време на неговото израстване. Така то изгражда умения, на които може да разчита през целия си живот – сръчност, изобретателност, комбинативност. Познанията за изкуството обогатяват културата и създават предпоставка за интереси, които могат да бъдат развивани в по-зряла възраст.

Образователно-творческата платформа www.artkidbox.com е единствена по рода си в България. Уеб сайтът е създаден от професионалисти в областта на изящните и приложните изкуства.

Идеята на платформата е да представи най-известните художници и периоди от историята на изкуство по интересен и увлекателен начин пред детска аудитория. Особено важен акцент в проекта е представянето на български художници и техните най-значими произведения.

Под формата на разкази и мултимедийни презентации, проектът ще ангажира интереса и фантазията на децата, а чрез творческите задачи всяко дете има възможността да пресъздаде онези художествени образи, които най-силно са го развълнували.

Малките любители на изкуството могат да работят с различни художествени материали и имат пълна свобода на творчески изказ. Играта е творческа провокация, а знанията идват на крилете на въображението.

Проектът стартира с темата: Праисторическо изкуство. Децата имат възможността да научат как са открити древните пещери, приютили шедьоврите на праисторията, коя е най-старата пещерна рисунка в света, каква е историята на Вилендорфската Венера и още много любопитни факти.

Подобни публикации

Избор на оборудване за хидродинамично отпушване на канали

admin1

Как се връзва ученическа вратовръзка

admin

Безопасност при картинга

admin