Култура

Световен ден за борба със зависимостите и мисията на Център „Жива“

Зависимост – една дума, която всички знаем от учебниците, от телевизията, от лични истории и примери. Рядко обаче си даваме сметка за измеренията и обхвата ѝ. Уж е просто една дума, а всъщност има силата да разбива семейства, да погубва животи, да обезличава личности и да обезценява човешки души. Една дума, а всъщност цял един водовъртеж от лоши решения, нарушени семейни връзки и ценности, последвало безсилие, пред което си изправен, когато страдаш.

Пипалата на зависимостта са дълги и обхващат злоупотреба с алкохол, наркотици и опиати, хазарт. Свикнали сме да възприемаме зависимостта като личен избор на зависимия, но всъщност тя е болест, състояние, към което трябва да подхождаме отговорно, защото само така има шанс за доживотна ремисия.

Тихо и мълчаливо живееш живот с етикет „зависим“. Не вярваш, че може да промениш настоящето. Дори и да искаш, няма на кого да разчиташ. Не знаеш към кого да се обърнеш, защото всеки те възприема като развалина, като човек, избрал да бъде в ситуацията, в която се намира. А ти всъщност си жертва. Разрушените семейни връзки правят още по-трудно вземането на решение за справяне със зависимостта. Нужно е съвсем малко вяра, за да се направи първата стъпка към по-доброто бъдеще и възможния живот отвъд зависимостта. Само че за един зависим, който е отхвърлен от обществото, от семейство и приятели, често тази стъпка е изпитание. И много често остава неизвървяна…

На кого да се довериш, когато всички са отвърнали поглед от теб? Защото е по-лесно.

Но винаги има светлина в тунела. Винаги можеш да започнеш на чисто. Повече информация можете да намерите на блога на Център Жива.

Да си зависим не е присъда

Първата стъпка към възможния живот извън зависимостта е в осъзнаването на проблема. Ролята на семейството е от ключово значение за това, както и за цялостния процес на възстановяване (здравословно и психическо). Много хора преминават през лечение на зависимост многократно, а при други се получава от първия път, споделят специалисти. Не е ясна причината за това, но може да съдим, че подкрепата и разбирането на семейството са от голямо значение за целия процес.

Няма значение колко време отнема справянето със зависимостта. Важно е желанието и волята да продължиш да се бориш. Защото най-хубавото винаги предстои.

Зависимостта и Covid-19 – как продължава животът?

Във времена на криза и изпитания на духа търсим повече положителни примери на хора, които имат силата да се справят с изпитанията на волята всеки ден. Такива, които носят светлина на тези, които са я изгубили, и надежда там, където е най-нужна. Има хора, които вярват във втория шанс и подадената ръка. Такава е и мисията на център „Жива“ – винаги има надежда за ново начало, за нов живот след зависимостта. Това не се променя и в ситуацията на епидемия от коронавирус в страната. Преди прием всички пациенти в „Жива“ биват изследвани за Covid-19 (нужно е носенето на резултат от PCR тест). Това е начинът да се гарантира безопасност при настаняване в центъра. Защото здравето на всички е приоритет.

Процесът на лечение преминава през различни стъпки. Ежедневно неуморните професионалисти се борят за това да спасят още един живот, да помогнат с грижа и подкрепа. Защото всеки един живот е от значение. Повече за вдъхновението от работата, ежедневните трудности и начинанията в помощ на зависимите разказват специалистите от център „Жива“ в това видео от предаването „Преди обед“ по BTV.

Тяхното послание е да сме по-добре информирани, за да можем да се грижим по-добре за близки и хора, страдащи от зависимости. Защото макар първата стъпка да е тяхна, важно е да им дадем увереност и да повярват, че могат да живеят нормално, преборвайки оковите на собственото си съзнание.

Защото животът е безценен дар и всеки от нас заслужава да го живее пълноценно.

Подобни публикации

Кой построи пирамидите?

admin

Енеолитният некропол във Варна (част 3)

admin

Прости правила за това как да съчетавате цветовете на дрехите

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .