Бизнес

Как да правите пари чрез реклама във Фейсбук?

В тази публикация ще проследим някои интересни събития, които дадоха уникален тласък в развитието на сайта за социални мрежи фейсбук през не толкова далечната 2012 г. Тогава се случиха доста знаменити неща. Бе въведен Timeline, потребителите на фейсбук надминаха един милиард, бяха изтрити фалшивите акаунти и бяха придобити в Instagram $ 1 млрд. Логично възниква въпроса, след като регистрацията и използването на фейсбук са напълно безплатни, как и колко печелят парите си неговите създатели и собственици.

Знаете ли, че Марк Зукърбърг, който председателства и е главен изпълнителен директор на фейсбук получава на година $ 1 млн, докато самия сайт фейсбук е оценяван в момента на стойност $ 13.3 милиарда.

  1. Уеб рекламата. Фейсбук печели $ 2,6 млрд. през 2012 год., от които $ 1,25 млрд. са приходи от реклами, от които около 80% са от уеб реклами. Сайтът има достъп до личните данни, която публикуваме на него. По този начин, работещите за фейсбук пресяват рекламите и ви показват само рекламите, които отговарят на вашите интереси, пол, възраст, географска област, дейности и всичко сързано с тях. Така например, ако впишете в състоянието си, че сте започнали да тренирате някакъв спорт, ще започнат да ви пускат реклами на „Найк” и други брандове на началната ви страница. Ако пък споделите как пиете бира ще ви пуснат реклами с марки бира.
  2. Мобилната фейсбук реклама. Приблизително 95% от населението на САЩ има регистрация във фейсбук. Техните лични данни са основа на гиганстка част от гигантския източник на приходи – мобилната реклама на фейсбук. Обърнете внимание, че в списъка на Форбс, Марк Зукърбърг е в доста изостанала позиция. Това е свързано с факта, че не е много подходящо да се публикуват реклами в мобилната версия на фейсбук, поради малките размери на екрана са смартфоните. Сайтът е разработил специална версия за мобилни устройства, която изглежда по-ясна, отколкото тази за традиционнен десктоп с ретинно изображение. Това е разрешило радикално проблема и вече големите фирми изкарват главоломно големи приходи от реклама, която бива видяна от 600-те милиона участници в сайта със социални мрежи, които използват смартфони.
  3. През първите три месеца на 2013 год. 15% от приходите на фейсбук идват от източници, които не са свързани с фейсбук реклама. Фейсбук обяви пред обществеността информацията, че е продавал колективни данни на Гугъл, за да усъвършенства разработките си, свързани с рекламата, която виждате в търсачката №1 в света.
  4. Други доходи на фейсбук, различни от фейсбук реклама. Такива са различни приложения като Zynga. Част от доходите са от игри. Друг такъв източник е магазин за подаръци (Gift Shop) и фейсбук кредити.

Автор: Росен Маринов

Подобни публикации

Трансформиращото влияние на 3D моделирането върху производствения сектор

gri123

Къде може да използваме селскостопанската техника

adminche

Кредит без лихва – реалност или просто поредната илюзия

admin