Любопитно Полезно Факти

Посивяване на косата

В известен смисъл всички се раждаме с “боядисана “коса.

От всеки фоликул израства сноп косми, които са изградени от кератин. Но вътре във фоликула има специални клетки- меланоцити( същите клетки предават цвета на кожата), които “инжектират” костенец с пигмент.

Без тази естествена “боя за коса” , ние губим цвета и. Стволовите клетки във фоликула произвеждат меланоцити. Когато теломерите на тези столови клетки се износят, те не могат да се възпроизвеждат със същата скорост, с която расте косата и в резултат на това тя побелява.

С течение на времето, когато всички меланоцити умрът, косата става чисто бяла. Меланоцитите Освен това са чувствителни и химически стресови агенти ина ултравиолетово излъчване; изследване, публикувано в в списание”Сел” (Cell), установява, че под въздействието на рентгенови лъчи лабораторните мишки и получават увреждане на меланоцитите и козината им по-сивява.Козината на мишки с генетични мутации, предизвикваща извънредно къси теломери, също посивява по-рано от обичайното, а с възстановяване на теломерите козината отново става черна.
Какво означава нормално побеляване? Най-късно побеляват афроамериканците и азиатците, а най-рано- русите хора. Поне половината от хората в края на 40-те си години са започнали да побеляват и около 90% от 60-годишните. Болшинството от случаите на ранно побеляване са напълно нормални и само незначителен процент от хората, чиято коса се прошарва или побелява преди да са навършили 30, може да имат генетична мутация, причиняваща скъсване на теломерите.

 

Какво казва външния ви вид за вашето здраве?

Може би си мислите:” Е, нямам нищо против няколко бели косъма. Освен това не смятам да правя трагедия от няколко петънца около очите. Не мислите ли, че ме карате да се фокусирам върху маловажното и вместо здравето, да циния младежкия външен вид?”. Наистина чудни въпроси. Но нека не забравяме, че това не е състезание под мотото: Здравето преди всичко. Дали обаче и до каква степен външният вид е отражение на нашата вътрешно здраве?

Изследователи инструктират група от специално обучени” оценители” да определят възрастта на дин човек само по снимката му. Резултатите показват, че състареният външен вид намира отражение и на клетъчно ниво- а именно по-къси теломери. Но това не е изненада, като се има предвид очевидната връзка между теломерите и явлението като остаряването на кожата или побеляването на косата. В не много на брой , но достатъчно обезпокоителни случаи, състарени от външен вид се оказва признак на влошено физическо здраве.Хората които изглеждат по-стари, са по-слаби физически, показват незадоволителни резултати на тестовете за оценка на паметта, има по-висока стойност на глюкоза и кортизол и някои ранни признаци на сърдечносъдово заболяване. Добрата новина е, че това са все още относителни безобидни неразположения. По-важният как въпроси какво се случва вътре в тялото. Но все пак, ако изглеждате по-възрастни от своите връстници, ако имате “измъчен” и посърнал външен вид, не пренебрегвайте този знак. Това може да е индикатор, че теломерите ви изискват малко повече защита и внимание.

Подобни публикации

Как да изчистите кредитното си досие?

admin

Фрапиращи кадри от земетресения и цунамита в Японии

admin

Как да планирате романтична среща в ресторант

adminche