Развлечения

Поколения уреди за нощно виждане

Бинокъл

Уредите за нощно виждане са преминали през редица етапи, за да достигнат до сегашните съвършени модели. Ако проследим всичко от самото начало, трябва да започнем от приборите за нощно виждане от времето на Втората световна война. Основата за виждане с тях е силният източник на инфрачервена светлина. Тези реди са притежавали и електронно оптичен преобразовател. Тези уреди са се характеризирали с изключително лошо изображение.

Американската армия във войната във Виетнам за пръв път използва пасивни уреди за нощно виждане. Те са един вид подобрен вариант на нулевото поколение уреди от Втората световна война. При тях е подобрен коефициента на полезно действие на фотокатода, което позволява използването на светлината от звездите и луната. Въпреки подобрението, се налага да се използва и инфрачервена подсветка.

Следващото поколение уреди за нощно виждане увеличават светлината до 20 000 пъти, което им позволява да бъдат пасивни – без нужда от инфрачервена подсветка. Тези прибори не показват изображението контрастно само в центъра. Притежават значително по-висока резолюция.

Следващото поколение уреди също имат микроканална пластина, но преобразуващият екран е базиран на галиевия аресенид, който увеличава качеството на изображението. Така увеличението на светлината достига до 50 000 и създава контрастно изображение на цялата площ.

Уредите за нощно виждане от това поколение дава много по-добро изображение от тези на второ поколение. Същевременно се постига нещо изключително важно – може да се работи с уреда непрекъснато. Умората на окото намалява заради контрастния образ, който има по-малка яркост. Вече има и уреди, които се адаптират по автоматичен начин към промените на светлината.

Отдалечеността на обектите, които могат да се видят с уред за нощно виждане, е различна и зависи предимно от вида на обекта и размера му, колко е осветен терена. Наблюдаваните черни точки в уреда могат да бъдат причинени от дефекти в уреда или просто е замърсен. Обикновено се счита за нормално да има малки черни точки, а те не вредят на виждането.

Подобни публикации

Прекрасни идеи за семеен аутфит. Mама и дете :)

admin

Насоки за незабравимо парти

redactort

Любопитни факти за парфюмите

admin