Анализ Любопитно Свят

Перестройката, Михаил Горбачов и преходът на века

perestroikaКризата в икономическия и  общ-политическия живот предизвиква загриженост сред управниците. Един от първите които се  опитват да изведат страната от стагнация е Андропов.  След смъртта на Брежнев той е назначен за ген. Секретар на ЦК на партията, до преди това той начело на комите за държавна сигурност(КГБ).

Сред близките му е и Михаил Горбачов. След смъртта на Андропов постът ген. сек. се заема от К.Черненко. През 1985 за ген. сек. е назначен Горбачов. Той предвижда “обновяване на социализма”  Начало на новия курс е поставено на Априлския пленум на ЦК на КПСС от 1885г. Премахва се цензурата  на вестниците. Създава се нов орган  на властта –Конгрес на народните депутати на СССР . През март 1990 г. е отменен чл. 6 от Конституцията на СССР за ръководната роля на КПСС в обществото.

По това време в страната действат много политически организации, който в повечето случаи се превръщат в политически партии: Руска селска партия,  руска аграрна партия, Руска народна партия, Руска демократическа партия и д.р. Разколът на КПСС довежда до създаването  на няколко социалистически партии. Значителна роля играе Комунистическата партия на Руската Федерация, Руска комунистическа партия, и др.  В края на  80-те г. настъпва разкол след привържениците на Горбачов което води до влошаване  на икономическата ситуация  в СССР.

Икономическите промени са слабо засегнати  в първите  години на “Перестройката”  През 1987 е стартирана икономическа реформа.  Разрешава се индивидуалната трудова дейност. Разширява се привличането на чужди инвестиции в икономиката: създават се съвместни предприятия с чужди фирми.През 1989 рязко спада темпа на растеж на производството на промишлени продукти. През есента на 1989 г. избухват масови вълнения в България, ГДР, Чехословакия, Румъния с/у съществуващия режим и за въвеждане на демократични свободи. Възникват нови партийни групи. Прекратява се дейността на СИВ и Варшавския договор. От края на 80-те г.  в прибалтийските републики се засилва движението за откъсване  на територията на СССР. През ноем. 1988 Естония се откъсва а по късно и Литва, Латвия, Молдова и Азербайджан.

На 12 юни 1990 Борис Елцин става 1-ят президент  на Р.Ф., вицепрезидент А. Руцкой.  През април-май 1991 край Москва се организира събрание на Горбачов и 9-те съюзни страни. Създава се –Съюз на суверенните д-ви (ССД), а на 19 август Горбачов е свален от власт. Въведено е извънредно положение за 6 месеца. На 22 авг. е прекратена дейността на КПСС.  “Перестройката приключва”  Резултат: разпадане на могъщата многонационална държавава СССР . Бившите  съветски републики се превръщат в президентски републики.

Подобни публикации

Как да подобрите немския си език?

admin

“Няма Бог, няма живот след смъртта”, твърди Стивън Хокинг

admin

Никога не се обръщайте така към детето си! МНОГО ВАЖНО ЗА ВСЕКИ РОДИТЕЛ!

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .