Полезно

Кога се налага смяна на вертикални щрангове

Повечето собственици смятат, че водопроводната система на имота им е едва ли не вечна и не полагат много грижи за нейната поддръжка, но за жалост тя не е такава.

Всеки материал се износва малко или много и в един момент зависимост от възрастта му или от това колко често е употребвяван се налага да се замени. В тази статия ще се опитаме да обсъдим кога е необходима смяна на вертикални щрангове и защо може би е добра идея да я направите.

Ако домът ви е построен през 70-те, 80-те или 90-те години на миналия век, все още ще трябва да следите внимателно за стандартни течове. Има обаче допълнителни проблеми, които домовете на тази възраст ще имат, а именно наличието на оловни и полибутиленови щрангове.

Видове проблемни тръби

Оловни тръби

Оловото в питейната вода е сериозна опасност за здравето и е особено вредно за малките деца, които могат да страдат от проблеми в умственото развитие поради отравяне с олово. Ако имате такъв вид тръби, пълна смяна на вертикални щрангове и въобще на цялостната водопроводна система е единственото правилно решение.

Полибутиленови тръби

Това е материал за тръби, който се използва от края на 70-те до средата на 90-те години на миналия век (и понякога се появява в любителски водопроводни работи). Полиуретановите тръби се износват бързо при контакт с окислителите в обществената водопроводна система. Тези тръби бързо стават крехки и лесно се чупят. Тези тръби не са дълголетни и смяна на вертикални щрангове и хоризонтални такива е добра идея, ако те са направи от споменатият материал.

Ако домът ви е на повече от 50 или 60 години, тогава ви препоръчваме да правите ежегодни проверки на тръбите, за да търсите признаци на корозия. Щранговете в домовете на тази възраст често са изработени от поцинкована стомана, месинг или чугун. Тези метали могат да издържат понякога до сто години – но това е само при идеални условия. Проблеми като твърда вода и лоша поддръжка могат да доведат до по-ранното им разпадане и корозия.

Ако забележите по щранговете и въобще по тръбите ви признаци на лющене, обезцветяване и вдлъбнатини (например в мазето или в пълзящите помещения), потърсете професионален водопроводчик възможно най-скоро. Водопроводчикът може да определи дали се нуждаете от  смяна на щрангове или цялостна подмяна на тръбите.

Подобни публикации

Как се пресича улица във Виетнам?

admin

Как се връзва тениска?

admin

Решения за съня: Помагайте на децата си да спят през нощта

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .