Култура Обща категория

Камерна музика

Chamber musicКамерната музика днес е термин, който обозначава просто едно направление в класическата музика. Тя се характеризира с това, че се изпълнява от малко на брой музикални инструменти, като всеки от тях има своя собствена индивидуалност в изпълнението; за разлика от големите симфонични оркестри, където инструментите са подчинение изцяло на симфоничната структура.

 Първоначално камерната музика е  възникнала като отговор на големите концерти, било то светски или църковни. Оттук произлиза името и камерна – от италианската дума за стая (camera). И наистина, в началото, малки групи от хора, музиканти и слушатели, се събирали в по-тясно пространство, което не задължително е било пригодено за музика и заедно участвали в процеса. Едните свирели, другите слушали. В много картини от  времето на Ренесанса и Барока, са запазени свидетелства за този процес.

Камерната музика, била приета с охота от много от големите класически композитори като Бетовен, Хайдн, Моцарт, те дори започнали да композират пиеси за камерна музика, което дало основа за бъдещото и развитие. Интересът към камерната музика не бил случаен, защото тя носела  в себе си един специфичен характер на музиката – по-личен, интимен, където свободата на музиканта могла да се появи в своята пълнота. Ако привнесен тази страна на камерната музика в нашето съвремие, то всяко събиране на музиканти ( било то класически, аматьори, самоуки, приятелски групи), за да посвирят на воля, носи частица от този заряд.

 

Официалната страна на камерната музика се свързва с композирането на музика пригодена специфично за дуети, трио, квартети, квинтети – като конфигурацията от инструменти включвала: цигулка, пиано, виола, виолончело. Класическата камерна музика се познава, по това, че ограничавала използването на ударните и духови музикални инструменти.

 

Камерната музика днес, съвсем естествено е променила своя характер. В нея днес е възможно включването на други музикални инструменти, които не се свързвали пряко с нея; като класическа китара, акустична китара, акустичен бас и други любими на музикантите инструменти. Промяната се е случила най-вече заради много млади хора по света, които се събират заедно и само с няколко думи обобщават: ‘нищо не ги кара да се чувства по-добре, от това да свирят заедно музика’.

 

Подобни публикации

Чантата като чакано спасение

admin

Видео с подробно проучване на пирамидата на Хеопс

admin

Георги Парцалев: Един неопитен войник се превръща в герой в „Тримата от запаса“

king content