Здраве

Как да засилим имунната система преди грипния сезон?

Както знаете имунната система е тази, която предпазва организма на човека от различни вируси и зловредни микроорганизми. Ако тя функционира правилно, вероятността в есенно-зимния сезон да се разболеете, е доста по-малка. За да има добър имунен отговор вашето тяло, се нуждае от различни витамини и минерали. Тях си ги набавяте чрез храната, но тъй като не всички хора се хранят достатъчно балансирано, се наблюдават известни липси, които е добре да коригирате с подходящи витамини за имунитета. Много от веществата, които присъстват в хранителните добавки са с натурален произход и доказано засилват имунитета. Подобни препарати може да поръчате от добре заредените аптеки.

Кои са основните витамини за добър имунитет?

За да функционира правилно имунитета, трябва да получавате ежедневно подходяща комбинация от хранителни вещества и минерали. Здравето на човек е най-застрашено през есенно-зимния период, когато се активизират повечето грипни и вирусни инфекции. Задачата на тези ценни витамини и минерали, е да подпомага тялото да произвежда повече антитела и бели кръвни клетки, които ще се борят със заразите. От Aptekifenix.bg препоръчват няколко от най-важните вещества свързани с имунитета:

  • витамин С – той е познат на всички под названието аскорбинова киселина. Засилва имунитета и предотвратява заразяването с грип и настинки. Защитава клетките от оксидативен стрес и засилва производството на бели кръвни телца;
  • цинк – микроелементът е жизнено важен, тъй като има участие в редица метаболитни процеси. Неговият недостиг би могъл да засегне имунитета. Ето защо специалистите съветват да приемате цинк и като хранителна добавка;
  • витамин D – той се формира в организма по естествен начин, благодарение на слънчевите лъчи, които влизат в контакт с кожата. Проучвания показват, че хората страдащи от липса на витамин D по-често се разболяват от бронхити и други респираторни инфекции. Ако не може да си набавите достатъчно слънчеви лъчи в зимните месеци, е добре да изберете подходяща добавка;
  • витамин А – той е много ценен, тъй като има положително влияние върху кожата и лигавиците, включително и тези на горните дихателни пътища. Веществото присъства в морковите, рибата, тиквата, млякото и млечните продукти. За да избегнете недостиг може да го приемате и под формата на хранителна добавка.

В аптеката ще намерите различни комбинации от мултивитамини и минерали за имунитет. Има и хранителни добавки, в състава на които са включени билки, корени и други ценни растения за здравето. Вижте още тук.

Кога да приемаме хранителни добавки?

За да укрепите организма си преди настъпването на есенно-зимния период, е добре да промените начина си на хранене. Консумирайте достатъчно плодове, зеленчуци, месо, риба мляко и млечни продукти. Продължавайте да сте активни и да спортувате, като в същото време изберете и подходяща хранителна добавка, за подсилване на имунитета. Това може да бъде комплекс от витамини и минерали, които ще попълнят липсите на организма и ще ви осигурят допълнителна енергия.

За да изберете точния продукт, може да се консултирате с фармацевт или лекар. Задължително е да спазвате препоръчителната доза върху опаковката. Според много специалисти, е добре да се обърнете към мултивитамините като добавка превантивно, за да осигурите необходимите ценни вещества на тялото, преди да е настъпил сезонът на вирусните заболявания. Прочетете още за това в тази статия.

Как ще ни помогнат лекарствата против температура?

Когато организмът се сблъска с някакъв вирус имунната система реагира и телесната температура се покачва. Нормално е след едни определени граници от 38 градуса, да потърсите ефективно лекарство против температура. Този вид лекарства са познати като антипиретици. Характерно за надеждните лекарства против температура е, че имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.

Подобни лекарства ще понижат високата температура бързо и ще окажат благоприятно въздействие върху симптомите. Лекарствата против температура могат да се купят от аптеката без рецепта, но все пак е хубаво да се консултирате с фармацевт или лекар преди покупката. Едни от най-подходящите лекарства при висока температура са Аспирин, Нурофен, Парацетамол и други.

В домашната аптечка винаги трябва да имате лекарство против температура, за да реагирате правилно, щом възникне неразположение. Температурата е признак на инфекция, затова не бива да се пренебрегва. Лекарствата също трябва да се използва внимателно само при влошаване на състоянието.

Подобни публикации

Лечение на гастрит с помощта на кислородна терапия

admin

Хипогликемия: причини, симптоми и лечение

redactort

Съставките на суровите торти: Силата на ядките и плодовете

redactort