За Дома

Какво не знаем за мусаката – вреда и ползи от картофите

Любими ли са ви картофите?

Обичате ли ги печени на фурна, варени в салати, задушени в гарнитури, пържени за изкушение в мезета или печени във вкусни ястия, каквато е рецептата за мусака?

Струва ми се, че няма човек на света, който да не обича картофените ястия? И все пак, оказва се, че картофите могат да навредят. Ако се питате как, нека разберем.

Вреда от картофите

 1. Картофът е много калоричен. В него се съдържат, около 850 килокалории. Така се предполага, че пържените картофи обикновено са символ на затлъстяване.
 2. Зеленчукът картоф съдържа много нишесте, чийто излишък е вреден за човешкия организъм.

Ползи от картофите

 1. Картофите регулират метаболизма на мазнините и холестерола. По този начин помагат на черния дроб да се отърве от излишния холестерол, а червата да произвеждат редица полезни бактерии.
 2. Въпреки калоричното съдържание в един картоф, той е включен в редица здравословни диети. Например диетата с картофи и яйца може да помогне в борбата с бъбречните заболявания. Картофи и мляко са най-добрият приятел на пациенти с хипертония. Ако търсите ястие, което да комбинира трите полезни съставки – картофи, яйца и мляко, то няма по-подходяща от рецептата за Мусака.
 3. Съдържащите се в зеленчуците пектини и фибри нормализират работата на червата.
 4. Картофите са отличен сорбент.
 5. При настинки и болки в гърлото: дишайте над парата от картофи, сварени заедно с обелките им. Това е прекрасен народен лек. Работи по-добре от всяко лекарство.
 6. Картофите са широко използвани в козметологията. Например, никоя купешка маска няма да премахне торбичките под очите по-добре от настърганите картофи. Просто направете палачинки с тях и поставете, върху очите си. Оставете ги да подействат за 15 минути.
 7. Хората, страдащи от хемороиди, могат да опитат със „свещи“ от сурови картофи. Такива се съхраняват в хладилника. Тези домашно приготвени свещички ще помогнат за облекчаване на спазмите много бързо.
 8. Картофената кора е богата на много калий и цинк, които са толкова необходими за сърцето ни. Ето, защо се препоръчва да се консумират картофи по-често. Най-полезни са сварени в обелките им, а още по-добре – печени.
 9. Прясно изцеденият картофен сок помага при стомашно кървене и др. проблеми с червата и стомаха. Наред с това лекарите казват, че сок от суров картоф съдържа соланин, вещество, което се бори със зараждащите се ракови клетки.

За ползите от картофите можем да говорим още много и отново, и отново. Така че, поставяйки ползите и вредите от картофите на кантара, кантарът се накланя към ползите им и то с голямо предимство.

Подобни публикации

Формулата за пълноценна почивка: Удобен спален матрак от доказана марка

king content

Избор на холов диван – на какво да обърнете внимание?

admin

Има ли полза от системите за контрол на достъп?

admin1