Бизнес България

Топ 10 земеделски производители

Fresh assorted vegetables in boxes on farmer's market

Много валежи, слани,   градушки  и измръзвания в  страната доведоха до немалко  намаление на общото производство на зеленчуци и плодове през година. Това става ясно от анализ на сектора, публикуван от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

Топ 10 земеделски производители
Оранжерии “Гимел” оглавяват класацията за Топ 10 на сектора по приходи за 2014 г., а втората оранжерия от групата заема третото място. Компанията обединява дружеството майка “Гимел”, две оранжерии и създадената през 2011 г. дъщерна “Гимел Европа” с централа в Прага. От 2000 г. изнася биозеленчуци за Германия (където основен клиент е концернът REWE), Чехия и Австрия. През 2003 г. започва продажби в скандинавските страни (чрез логистичен център в Холандия) и Англия. От 2013 г. има свое представителство в Букурещ – Румъния, където си партнира с Naturalia Group Romania. В България “Гимел” започва с доставки за магазините “Пикадили”, а сега работи с почти всички търговски вериги и с биомагазини. За вътрешния пазар е предназначена и продукцията от внос на биопродукти – част от дейността на групата. Годишно групата продава около 8000 тона биопродукти.
Вторият в класацията е  ЕТ “Йордан Величков – Влади” – фирма със софийска регистрация, която търгува със зърно, семена, фуражи и торове. Компанията има собствена оранжерия в село Зверино, общ. Мездра, където произвежда зеленчуци при затворен цикъл – беритбата, обработка, фолиране, опаковане в кашони или чували. Отглеждането става по метода хидропоника, при който растенията са във вода, а не в почва.

Целият процес се управлява от модерни машини и с компютърни системи. От 2013 г. е изградена система SOL, с каквато могат да се похвалят най-модерните оранжерии в Европа. Тя служи за подхранване на растенията с въглероден двуокис, което увеличава добивите с до 40%.
Оранжерии “Грийнс” – Първомай, са четвърти по приходи за 2014 г. Дружеството е сред най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в България – краставици, домати и чушки. Върху 630 дка собствена земя са разположени 300 дка оранжерии – изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Компанията обнови с помощта на европейски средства своите машини и хладилни камери и разполага със собствени хладилни камиони.
“Агрипланет” ООД – с. Шишманци, община Раковски (5-а позиция), е голям зърно- и  зеленчукопроизводител. Фирмата отглежда домати, пипер, патладжани. Общият размер на обработваемите площи към 2014 г. е около 12 500 дка. Дружеството продава на българския пазар, а също и в Италия и Румъния.
“Алт Ко” – Банкя (6-о място), е създадена през 1995 г. и в началото се занимава с различни търговски сделки. От август 2000 г. дружеството пренасочва дейността си в оранжерийното производство чрез собствена оранжерия в град Кресна, разположена върху 120 декара. Оранжерията е строена през периода 1968 – 1972 г. Новият собственик я обновява и газифицира по програма за енергийна ефективност на Европейската банка за възстановяване и развитие. По данни на фирмата средният добив от декар е 30 тона домати и 22-24 т краставици. Зеленчуците се продават на българския пазар, а също и в Полша, Чехия и Румъния.
“Мело – 98” – гр. Сандански (7-мо място), притежава собствена оранжерия и произвежда зеленчуци чрез капково напояване и почвено отглеждане. Комплексът, намиращ се в землището на с. Дамяница, е разположен върху 133 дка площ и се състои от четири оранжерийни блока по 30 дка  и един от 13 дка.
На осмо място в Топ 10 е “Агро Сторко” ЕООД – част от групата “Сторко” – Плевен.  През юни тази година стана ясно, че консервното предприятие “Сторко” в Плевен се продава на търг заради просрочени задължения.
Дружеството Джи Ен Си – Перущица (9-а позиция), отглежда зеленчуци, дини, пъпеши. Компанията е сред съдружниците в “Агроселект” – организация, призната от министъра на земеделието за “Група производители на плодове и зеленчуци”. Целта на обединението е да подобри търговските позиции на своите членове и да увеличи продажбите на предлаганите от тях продукти.

 

Продукцията на “Росела” – Симитли (10-о място), е сертифицирана по международната система GlobalG.A.P – гаранция за безопасност. Оранжериите в Симитли са едни от първите в България, създадени през 1958 г. с цел използване на геотермалните води за производство на зеленчуци. В периода 2004 – 2008 г., ползвайки холандския опит, те са изградени и модернизирани наново. Общо застроената площ е 43 дка, на които се отглеждат холандски сортове краставици.

Подобни публикации

Сервизът на който да поверите превозните си средства

admin

С музиката в сърцето ми – Биография на Георги Щерев Стоянов

admin

В Китай започнаха да отпускат кредити срещу залог на интимна снимка!

admin