Любопитно

Защо дрънкалките са задължителни за всяко бебе?

Когато се очаква появата на малкото човече, за него се купуват различни принадлежности, в състава на които задължително влизат и дрънкалките за бебе. Какво е тяхното предназначение и защо са сред задължителните атрибути за всеки новопоявил се мъник? На каква възраст трябва да е той, за да започне да ги използва и как да направим правилният избор? Нека видим съветите на Amek Toys!

Защо дрънкалките са полезни за бебетата

Основно тези играчки са предназначени за забавление на мъника и ангажиране на неговото внимание, за да не плаче и да не се тревожи. Те издават приятни и успокояващи звуци, помагащи на бебенцето да се съсредоточава и да се ориентира от къде пристига звука. За да са по-ефективни, съвременните детски дрънкалки дори издават електронни звуци и светлини.

Макар и да не се замисляме, дрънкалките развиват и усъвършенстват различни умения в малкото човече. Те му помагат да се научи с поглед да проследява движещия се обект, както и да се съсредоточава конкретно върху него. Когато бебенцето разбере, че държейки играчката в ръчички, когато я разклати, тя издава звук, започва да проявява интерес и да се научава, че определено действие води до конкретен резултат и това му доставя удоволствие.

На каква възраст трябва да ги използват

Бебешките дрънкалки са подходящи в момента, в който малкият сладур се научи да хваща и държи леки обекти в ръчичките си. Това обикновено се случва на 4-тия месец или малко по-късно, въпреки че съществуват и случаи, в които още на 2-рия месец детето вече може да свива пръстчетата и да държи леки и тънки предмети.

Вероятно сте забелязали, че този тип детски играчки винаги са оцветени в ярки цветове. Това е направено с цел привличане на вниманието на малкото бебче. Това означава, че от момента на неговото проглеждане, то може да започне играта с дрънкалките. Обикновено те се окачват на леглото, над главичката, а височината трябва да му позволява да ги докосва след протягане. Добър избор също е поставянето им на количката, която по време на движение ще активира дрънкането и успокояването на детето.

Как да разберем дали са безопасни

Много е важно при избора да се убедим, че закупените дрънкащи играчки за бебока са напълно безопасни за него. Ето няколко примера, на които да обръщате внимание, когато правите своя избор:

  • Уверете се, че мъника няма да може да захапе или глътне играчката;
  • Уверете, че липсват каквито и да е остри и прободни ръбове; 
  • Не е желателно да са окачени върху ластик, който след опън, може да удари детенцето по главичката или ръчичките.

Подобни публикации

Внимавайте, когато искате да изненадате някого със забавен номер

admin

Бронзова жива статуя нарушава правилата

admin

Защо да вярваме, че Земята е кръгла?

admin