България

Добре дошли в Рибарица

Рибарица

Някога, през 1906 година в Рибарица е сложено началото на строителството на вили. Тук строи своя вила и Владимир Вазов – брат на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той посещава вилата на брат си и остава очарован от красотата на Рибарица. Впечатлен е от чудния шум на реката, наподобяващ песен, както и от необятната природа в местността Костина. Там има кладенче. В него е измита отсечената глава на великия български революционер Героги Бенковски. В наши дни там се извисява паметникът на бореца за свободата на България – Бенковски.

През 1916 година тук се поставят основите на организираното работническо дело. Д-р Вела Георгиева разговаря с братя Калчеви и се договарят тя да наеме техните домове и да ги превърне в дамски пансион. Така и става. Това се счита и за първият хотел в Рибарица.

Почивката в Рибарица се препоръчва от много лекари в наши дни, тъй като тук има перфектни условия за пълноценна почивка и възстановяване след травми и тежки болести. През 1921 година населението на Рибарица е около 1722 души плюс 650 посетители и гости. За петте години от отварянето на първия почивен дом 650 туристи си е сериозна цифра.

Автентичният вид на Рибарица е запазен и до днес. Хората идват тук да си починат и да се насладят на невероятни природни картини и уникални исторически забележителности. Никой от посетителите на Рибарица не идва заради луксозните вили и хотели, всички идват, за да прекарат една незабравима ваканция.

Посетете Рибарица и ще се убедите във всяка една, казана до тук дума. Дори и повече – величествената красота на курорта и околностите му не може да бъде описана с думи, тя трябва да се види.

Възможности за настаняване не липсват. Дори имате избор – Рибарица е заселена с вили и хотели, някои по-луксозни, други не чак толкова. Всеки може да направи своя избор според възможностите си.

Подобни публикации

Позиция на ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ по повод тиражният размер на му месечна му заплата

admin

Съкровищата на България (2 част)

admin

Откриха невероятно съкровище край Свещари

admin