Космос Любопитно Факти

Дали антигравитацията съществува?


Траектории на анти-водородни атоми от експеримента ALPHA

Движението на космоса, в общата релативистична картина, от гравитационните маси е това, което причинява гравитационната сила. Предполага се, но не е експериментално потвърдено, че масите на антиматерията са същите като масите на веществата в гравитационно поле. LIGO / T. ПАЙЛ

Един от най-удивителните факти за науката е колко универсално са приложими законите на природата. Всяка частица се подчинява на едни и същи правила, изпитва същите сили и вижда едни и същи фундаментални константи, независимо къде и кога те съществуват. Гравитационно, всеки един елемент във Вселената се движи, в зависимост от това как го гледате, като има едно и също гравитационно ускорение или една и съща кривина на космоса, без значение какви свойства притежава.

За антиматерията обаче никога не сме успели да измерим поведението на частиците изобщо. Прилагахме негравитационни сили на антиматерията и видяхме, че тя може да се ускори. Ние създадохме и унищожихме антиматерията, за да разберем каква е нейната инерционна маса. Тя е точно същата като инерциалната маса на нормалната материя. И двата F = ma и E = mc 2 работят еднакво за антиматерия, както при нормалната материя.

Но ако искаме да знаем как антиматерията се държи гравитационно, не можем просто да изходим от това, което теоретично очакваме – трябва да го измерим. Има експеримент, който е предназначен да направи точно това: експеримента ALPHA в CERN . Сътрудничеството в ALPHA е най-близко до всеки експеримент за измерване на поведението на неутрална антиматерия в гравитационно поле. С предстоящия детектор ALPHA-g може най-накрая да знаем отговора. МАКСИМИЛИЕН БРАЙС / CERN

Една от големите стъпки, предприети напоследък, е създаването не само на частици от антиматерия, но и на неутрални, стабилно свързани състояния. Антипротоните и позитроните (анти-електроните) могат да бъдат създадени, забавени и принудени да взаимодействат един с друг, където те образуват неутрален анти-водород. Чрез използването на комбинация от електрически и магнитни полета можем да ограничим тези анти-атоми и да ги задържим стабилни, далеч от материята, която ги кара да се унищожат.

При успешен експеримент те са държани стабилни за около 20 минути наведнъж, далеч надхвърлящи микросекундовите времеви разстояния, в които до сега са оцелявали само нестабилни, фундаментални частици. При взаимодействието им с фотони се оказва, че имат едни и същи спектри на излъчване и абсорбция като атомите. Опитът установява, че свойствата на антиматерията са точно, както стандартната физика прогнозира, че те са.

 

Подобни публикации

Какво трябва да знаем, когато се превежда от английски на български

redactort

Една от най-популярните шеги – маскирани хора. Трябва да видите това!

admin

Помощ! Трябва ми автоключар

admin